Hozzávalók:
2 bögre barna rizs / fehér
8 bögre rizstej / 5 bögre rizstej
3-4 evőkanál méz
3 evőkanál őrölt lenmag vagy lenmagliszt
Tegyük fel a rizst főni a rizstejben. Ha barna rizst használunk több tejre lesz szükségünk, azaz barna rizs esetén 8, míg fehér rizs esetén csak 5 bögrényire. Persze költséghatékonysági okokból a rizstej egy részét sima vízre is kicserélhetjük, ha azonban így járunk el, akkor vízben kezdjük el főzni a rizst, és a végén adjuk hozzá a rizstejet, ha a vizet már magába szívta. A barna rizsnek 40-50 percig kell főnie, a fehér kb. 20 perc alatt elkészül. Igen-igen, sokkal macerásabb és drágább is a barna rizses verzió, viszont cserében egészségesebb.
Ha a rizs megpuhult zárjuk el a lángot alatta, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű mézet, nekem ez 3-4 evőkanálnyi, és a lenmagot. Még forrón öntsük margarinnal kikent és kevés búzadarával megszórt sütőformába, és 190 C-ra előmelegített sütőben süssük 25-30 percet, amíg a teteje kissé megpirul.
Mi házi baracklekvárral szeretjük.