Hozzávalók:
gyalult tök
olaj
só
liszt
kapor
rizstej
A gyalult tököt (ha nem sikerül
eleve ilyen formátumban beszereznem egyszerűen kockákra szoktam vágni, én magam
nem szívesen állok neki legyalulni)
kevés olaj és só társaságában felteszem párolódni. A kevés olaj 3-4
evőkanálnyit jelent egy piacos zacskónyi tökhöz. Amikor már egy pici levet
eresztett meghintem 4-5 evőkanálnyi liszttel, jelen esetben teljes kiőrlésű
búzaliszttel, és ha sikerült csomómentesre elkevernem felöntöm annyi tejjel,
amennyi még épp nem lepi el a tököt, az ugyanis a főzés során még levet fog
ereszteni, amit csak további liszttel tudnánk kompenzálni, azt pedig nem
szeretnénk. Ha nagyon besűrűsödne, mielőtt a tök megpuhul még mindig adhatunk
hozzá kevés tejet.
Amikor a tök megpuhult megszórom
apróra vágott friss kaporral, és el is zárom alatta a lángot. Szárított kapor
használata esetén 1-2 percet még célszerű főzni.