Ez egy nagyon finom süti. Ráadásul nemcsak tej és tojás, de gluténmentes is, és mindezt úgy, hogy egyáltalán nem érezni rajta, hogy ez egy egészséges étel. Belátom, furcsa hozzávalókból készült, de tényleg működnek együtt egy édességben. Én megkóstoltam, és a családom is. Mindenkinek bejött - a fiam nem számít, ő mindenre húzza a száját... :-) Persze első körben nem ismerték az összetevőit. Neked is azt javaslom, hogy ha túltetted magad az első sokkon, amit a hozzávalók listája váltott ki belőled adj,egy esélyt ennek a desszertnek, és majd ha kóstolót adsz a családodnak, vagy a barátaidnak, csak az után áruld el a receptet, hogy begyűjtöttél néhány elismerést a sütési tudományodért :-)
Hát...akkor ennyi bevezető után lássuk a medvét...
Hozzávalók:
2 doboz fehér bab konzerv összesen 480 - 500 gr
1 csésze zabpehely
100 gr sült sütőtök
3 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál növényi olaj
1 csésze cukor
100 gr tejmentes csokilencse
Tegyünk a csokoládé kivételével mindent egy aprítógépbe, és keverjük addig, amíg az egészből egynemű massza nem lesz. Ekkor kézzel keverjük hozzá a csokilencsét, öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 190 C-on süssük 40-45 percig. Kivételesen nem várjuk meg, amíg a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad a tészta, mert ha addig sütjük, akkor egy szikladarabot kapunk a végén. Ennek igenis ragadnia kell belül. Mellesleg csupa olyan dolog van benne, amit akár nyersen is ehetnénk... Szóval legkésőbb 45 perc múlva vegyük ki s asütőből, de csak akkor borítsuk ki a sütit a sütőformából, ha már szobahőmérsékletűre hűlt.
Finom lehet hozzá egy gombóc fagyi, vagy egy kis csokoládészósz - esetleg mindkettő - talán majd legközelebb.
Megsütöttem egy egész tököt, de ehhez a sütihez csak a negyedét használtam fel. Egy csomó más isteni süti is készülhet belőle (később majd töltök fel még ilyen recepteket), de most a maradék egyszerűen egy kiskanál segítségével bevándorolt a család pocakjába. Esélye sem volt átlényegülni valami újabb édességgé...
A tököt magas hőmérsékleten (250 C) szoktam sütni úgy, hogy amikor a sütő már teljesen felmelegedett beöntök egy pohár vizet az aljára, majd gyorsan becsukom az ajtót. Az így keletkező gőz jótékony hatással van a bent zajló folyamatokra. Mindig addig sütöm, amíg a teteje egy kissé megég....az alatta lévő rész ettől lesz nagyon finom édes.