A klasszikus amerikai choc chip cookie tej és tojásmentesített, és kissé egészségesebbre faragott verziója.
Hozzávalók 12-13 darabhoz:
110 g margarin
90 gr nyírfacukor (sima cukorral is működik)
60 gr méz
2 púpozott evőkanál lenmagliszt (ez a tojás helyett kell)
120 gr finomliszt
110 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál sütőpor
100 gr tejmentes étcsoki lencse vagy felaprított csokoládé
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Keverjük össze a hozzávalókat a csoki kivételével. Ha a többi alapanyag már jól elkeveredett mehet hozzá a csoki is. A csoki hozzákeverését mindenképpen kézzel, kíméletesen csináljuk, egyébként minden más mehet akár keverőgéppel is.
Egy fagylaltoskanál segítségével adagoljuk a masszát egy papírral bélelt sütőpapírra. Nekem 9 darab fért el egy sütőlemezen. A tenyerünkkel kissé lapítsuk le a halmokat. Ha ezt megtesszük a kekszek már nem fognak sokkal jobban szétlapulni. Ha nincs fagyiskanalunk, valamilyen más mércét használva próbáljunk meg egyforma nagyságú golyókat gyártani (így érhetjük el, hogy egyszerre süljenek át a kekszek), majd tegyük a sütőlemezre és a tenyerünkkel lapítsuk le úgy, hogy kb. 2 centiméter magas korongokat kapjunk.
Tegyük az előmelegített sütőbe, és 15-16 perc alatt süssük készre.