Szépséges sütigolyók. Ha színes cukorgolyók nélkül csináljuk, akkor valószínűleg kell még hozzá egy kis édesítő szer (nyírfacukor...), de inkább csináljuk színes golyókkal. A gyerekek imádják, és bár tényleg van benne némi festék, még így is sokkal kevesebb ártalmas anyagot tartalmaz, mint a bolti kekszek. Na jó, egyezzünk meg abban, hogy iskolai uzsonnásdobozba mehet cukorka nélkül, de ha buliba visszük, akkor ne sajnáljuk belőle !!
Hozzávalók:
540 gr finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
120 ml olaj (nálam oliva olaj - nem extra szűz)
1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 zacsi vaníliás cukor
250 gr cukor (nálam nyírfacukor)
300 ml növényi tej (nálam rizstej)
50-100 gr cukorgolyó (ezek általában tejmentesek)
Gyúrjuk össze a hozzávalókat. száraz anyagok, keverés, nedves anyagok... de amikor a tészta összeállt azonnal hagyjuk abba a gyúrást, ha túlkeverjük, azzal csak ártunk neki.Érdemes a színes cukrokat első körben kihagyni a tésztából, és mindig csak annyi masszába belekeverni az arányosan elosztott mennyiséget, amennyit azonnal be tudunk tenni a sütőbe. A tésztának nem árt, ha több részletben sütjük meg, és közben áll egy kicsit (bár célszerű hűtőbe tenni arra a pár percre is, amíg az első adag sül, a másodikhoz pedig még nem érdemes hozzákezdeni), de a cukorkák feloldódnak, és bár úgy is szép színes foltokat alkotnak a masszában, szerintem szebb, ha néhány szem egyben marad. Ha mégis az összes elolvadna, akkor sütés előtt mártsuk a golyó egyik oldalát egy golyókkal teli tálba (a lenti képen egy ilyen golyó látható), majd úgy rakjuk a sütőlemezre, hogy ez a golyóba mártott rész legyen felül. Igen, igen, ez még több színes golyócskát jelent... :-)
Ha a masszát kigolyóztuk :-), tegyük 190 C-ra előmelegített sütőbe. Ha kisebb diónyi golyókat formáztunk, akkor 11-12 perc alatt megsülnek. Illetve ennyi idő alatt nem fognak teljesen átsülni, de nem is kell nekik, majd hűlés közben "utósülnek", szóval elég, ha a kérgük megsült. Ha a sütiket kivettük a sütőből legalább 10 percig ne próbáljuk őket levenni a sütőpapírról. Várjuk meg, amíg kicsit kihűlnek, és megkeményednek.
Ha műanyag dobozba zárjuk őket puha kekszeket ehetünk másnap (ha egyáltalán marad belőlük addig...), viszont ha üveg edénybe tesszük őket, akkor ropogósak maradnak - na nem olyan fogtőrősen ropogósak, csak olyan fincsi ropogósak.
Sütöttem egy adagot cukorgolyó nélkül is, de ebből határozottan hiányzott még egy kis édes íz.