Egy tál somlói a vasárnapi ebéd után... Nem, nem az a nehéz sütemény, amiben rengeteg finomliszt, tucatnyi tojás és sok sok tejszínhab van... Hanem az, amelyik könnyű piskótából, isteni vanília pudingból áll, lenyűgöző csokoládéöntettel van meglocsolva, és SOK SOK TEJSZÍNHAB jár hozzá. És mégsincs benne sem tej, sem tojás. Sőt, szója sem. Érdekel a recept ?
Hozzávalók a piskótához:
1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 zacsi vaníliás cukor)
1/2 bögre cukor (nyírfacukor)
1 bögre növényi tej
1 púpozott teáskanál sütőpor
Hozzávalók a vanília pudinghoz:
300 ml növényi tej (nálam rizstej)
2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál vanília kivonat vagy 2 zacsi vaníliás cukor
1 evőkanál cukor (nyírfacukor)
Hozzávalók a csokiöntethez:
1 púpozott evőkanál édesítetlen kakaópor
1 evőkanál cukor (nyírfacukor)
1 teáskanál vanília kivonat
100 ml víz
40-50 ml rum
kókusztejszín (recept az előző bejegyzésben)
rumosmeggy vagy mazsola
Keverjük össze a piskóta hozzávalót, majd 180 C-on 40-45 perc alatt süssük készre. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Keverjük el a keményítőt a
cukorral és a vaníliával, valamint egy kevés tejjel. A maradék tejet tegyük fel
főni. A keményítős keveréket adjuk a forrásban lévő tejhez, és folyamatos
kevergetés mellett sűrítsük be.
A csokiöntet alapanyagait
keverjük össze, forraljuk fel, majd főzzük 1-2 percig, hogy az alkohol tartalma
elpárologjon, és csak a rum íze maradjon meg. Ha gyerekeknek nem adunk belőle
akkor a rumot elegendő az után hozzáönteni, hog y mindent összeforraltunk, és
elzártuk a lángot.
Mindent hűtsünk
szobahőmérsékletűre, majd kezdjük el összeállítani a desszertet. A piskótát
vágjuk 1-2 centiméteres kockákra. Kenjünk kevés vanília pudingot egy tányér
közepére, helyezzük el rajta pár piskótakockát, majd ezeket öntsük le újabb
adag pudinggal, kanalazzunk rá tejszínhabot, locsoljuk meg csokoládészósszal,
és szórjuk meg rumos meggyel, vagy mazsolával. Újabb piskóta, újabb puding és
újabb csokiöntet következhet, ameddig csak tart az alapanyagokból (a
csokiöntetből maradni fog, amit egy üvegben sokáig tárolhatunk a hűtőben, és
számtalan desszerthez használhatjuk még).
Akár a rétegek közé is
kanalazhatunk, (sőt, kanalazzunk bátran ! J ) de a desszert
tetejére mindenképpen tegyünk a kókusztejből készült tejszínhabból.