Hozzávalók:
első körben:
1 bögre finomliszt
1,5 bögre víz
1 teáskanál só
1 teáskanál szárított
élesztő
második körben:
annyi liszt,
amennyivel gyúrható tésztát tudunk készíteni
Az első körös alapanyagokat
keverjük össze, takarjuk le, majd tegyük félre langyos helyre legalább 12
órára. Az sem baj, ha hosszabb ideig nem nézünk felé, én esténként szoktam
bekeverni, majd másnap munkából hazaérve keverek hozzá annyi, most már teljes
kiőrlésű búzalisztet, amennyivel úgy tudom kézzel gyúrni, hogy már nem ragad
tészta a kezemre. Nem kell hosszasan dagasztani, viszont fontos, hogy ezt a
műveletet kézzel csináljuk, mert így érezhetjük, hogy mikor elég a liszt, és
mikor formázható már a kenyér. Ha kész, letakarom egy konyharuhával, és hagyom
még egy órát pihenni.
Amikor a megformázott kenyér már
35-40 perce pihen, beteszem a még hideg sütőbe a formát, amiben a kenyeret
sütni szeretném. Fontos hogy legyen fedele is, és ez is kerüljön be a sütőbe
melegedni. Én már évek óta egy öntött vas lábost használok kenyérsütésre, de előtte
jénai tálban sütöttem, úgy is működött. Szóval tegyük be az edényt a sütőbe, kapcsoljuk
be 220 C-ra, és hagyjuk ott, amíg maga az edény is átforrósodik. Ekkor vegyük
ki, egy ecset segítségével kenjük meg az alját és az oldalát olajjal, majd
tegyük bele a megformázott kenyerünket. Fedjük le, és mehet is vissza gyorsan a
sütőbe. Az első 20-25 percben lefedve süssük, majd további harminc percig fedő
nélkül. Ekkor már ki is vehetjük a formából, hogy a sütő rácsára helyezve
süssük tovább, amíg teljesen el nem készül. Ha már kong a kenyér, amikor az
alját megkopogtatjuk, akkor biztosan átsült.