Lasagne (tej és tojásmentes)


Nem egy fotogén étel, belátom, na de az íze ... Én már nem nagyon emlékszem az "igazi" lasagne ízére, de a családom többi tagja nem is olyan régen evett tojásos tésztából készült, tejes besamellel nyakon öntött, sajttal megszórt verziót, ennek ellenére, vagy talán mindemellett :-) a gyerekeim szerint egyszerűen nyamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii



Hozzávalók:
durum lasagne tészta (a Pfanzaninak van ilyen)

a paradicsomos szószhoz:
800 gr darált hús
500  gr paradicsompüré (nálam egy Spar-os doboz, de nyilván lehet másfajta is)
2 közepes fej vörös hagyma
3 duci gerezd fokhagyma
só, bors

a besamellhez:
100 gr margarin vagy kókuszzsír
35 gr finomliszt
35 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
500 ml növényi tej (nálam rizstej)
só, bors, reszelt szerecsendió

A paradicsomos szószhoz pirítsuk meg kevés olajon az apró kockákra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a darált húst, fűszereket, és pirítsuk együtt addig, míg a hús kifehéredik. Ekkor öntsük fel a paradicsompürével, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, és főzzük fedő alatt addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ekkor vegyük le róla a fedőt, és nagy lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Ne forraljuk el az összes nedvességet - ebben fog megfőni a tészta - de ne tocsogjon nagyon.

A besamellhez melegítsük fel a margarint, adjuk hozzá a kétféle lisztet, és pirítsuk meg kissé, majd öntsük fel a tejjel. Tapasztalataim szerint ebben a stádiumban habverővel kell keverni ahhoz, hogy ne legyen csomós, később majd visszatérhetünk a fakanálhoz. Adjuk hozzá a fűszereket is, és főzzünk az egészből sűrű mártást.

Vegyünk elő egy hőálló tálat. Tegyünk egy kevés paradicsomos mártást az aljára, erre helyezzünk egy réteg tésztát (nyersen, nem kell előfőzni), majd egy réteg besamellt, amit egy réteg paradicsomos szósszal zárjunk. Folytassuk mindezt addig, amíg tart a kétféle mártásból. A tetejére besamell kerüljön.

200 C-os sütőben süssük fél órát, majd kapcsoljuk nagyobb fokozatra, vagy ha van a sütőnkön ilyen, állítsuk grill fokozatra, hogy a teteje szépen megpiruljon.