Karamellás almás pite (tej és tojásmentes )


Almás pitét süthetünk egy nagy tepsiben úgy, hogy a pitetésztát két részre vágjuk, mindkét részt kinyújtjuk, az egyik lapot beletesszük a tepsibe, beborítjuk a párolt almás töltelékkel, majd ráhelyezzük a másik lapot is, megsütjük, és felszeleteljük. Én is szoktam úgy készíteni, az egy  gyorsabb  megoldás, de ez így mennyivel szebb, nem igaz ? Ha van 5 perccel több időnk szánjuk rá, fontos, hogy amit eszünk ne csak finom legyen, hanem szemet gyönyörködtető is !

Hozzávalók 1 nagy, vagy 18 mini pitéhez:

400 gr liszt (nálam a fele teljes kiőrlésű búzaliszt, a többi finomliszt)
200 gr margarin (pl. Liga)
1 csomag sütőpor
50 ml növényi tej (nálam rizstej)

A hozzávalókat gyúrjuk össze.  A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha van ehhez egy keverőgépünk, de kézzel is kivitelezhető - végül is évszázadokon át így csinálták... - csak gyorsan dolgozzunk, és hideg kézzel, hogy ne olvadjon meg a margarin.

Alakítsuk a tésztát egy hosszúkás "rúddá", majd vágjuk szeletekre. 


A szeleteket tegyük a formába, majd kézzel nyomkodjuk a forma alakjára.


Reszeljük le a meghámozott almákat, és tegyünk minden tésztakosárkába annyi almát, amennyivel megtelik. Maradék tésztát nyújtsunk nagyon vékonyra, vágjunk belőle csíkokat,  a csíkokkal pedig rácsozzuk be a piték tetejét.

200 C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sülnek a piték. Magukban is nagyon finomak, és egészségesebbek is így, hiszen nincsen bennük hozzáadott cukor. 



Azonban az  ízüknek (és persze a küllemüknek is) jót tesz egy  kevés házi karamellszósz, amit ha nem frissen készítünk, akkor melegítsük meg egy kissé, hogy folyékony legyen, és egy kiskanál segítségével tegyünk belőle egy keveset minden pite tetejére.