Gombás pulykaragu (tej és tojásmentes)


Ha pulykamellet veszek, akkor vagy egyben megtöltöm (ez leginkább a karácsonyi menümben jellemző), vagy valami  szaftos  ételt főzök belőle. Ez utóbbit sokkal egyszerűbb elkészíteni, és általában villám gyorsan meg is vagyok vele. Persze ha apró darabokra vágom a húst, akkor gyorsabban átsül, ha nagyobb darabokban hagyom, akkor meg rövidebb ideig kell szabdalni... :-) Végeredményben azonban körettel együtt fél órán belül az asztalra varázsolható kategóriába tartozik ez is, mint a legtöbb főétel ezen a blogon

Hozzávalók:
1 kg pulykamell
1 kg gomba
1 doboz rizstejszín
só, bors
aprított petrezselyem

A húst kockázzuk fel, majd kevés olajon (nálam oliva) pirítsuk addig, míg minden húsdarab teljes külső felülete kifehéredik. Fűszerezzük, majd adjuk hozzá a gombát is (ha nem fér egyszerre a lábosban nyugodtan mehet több részleteben, nagyon össze fog esni pár perc alatt, ezt a folyamatot meg is gyorsíthatjuk, ha a gombaréteg  tetejére szórunk némi sót). Pároljuk addig, míg a hús megpuhul. Ekkor vegyük le a lábos fedelét, és forraljuk el az időközben keletkezett folyadékot. Öntsük rá a tejszínt, és főzzük még 4-5 percig. Ha fagyasztott petrezselymet használunk, akkor azt a tejszínnel együtt adjuk az ételhez, ha frisset, akkor csak a legvégén.

Mi a leginkább krumplipürével szeretjük az ilyen szaftos ételeket, de  sok  más kiegészítővel is finom lehet.