Töltött káposzta (tej és tojásmentes)


Nem egy hagyományos töltött káposzta. Nincs benne savanyított káposzta, és a töltelék is csak húsból áll. Már régóta így készítem, és tavaly ilyenkor még egy nagy adag tejföllel is nyakon öntöttem. Tejfölt most már csak a család többi tagja kap hozzá, az enyém tetejére szójajoghurt kerül. Nem ugyan az persze, de finom.


Hozzávalók:
1 fej káposzta
1,5 kg darált hús (nálam most disznó comb, de szoktam pulykamellből is készíteni, ilyenkor azért adok hozzá egy kevés zsírosabb húsféleséget is)
40-50 dkg füstölt hús (szintén bármiből származhat, a lényeg a füstölt ízen van)
só, bors, pirospaprika

a rántáshoz:
olaj
liszt
pirospaprika

A káposzta külső leveleit szedjük le, majd fordítsuk meg, és vágjuk ki a torzsáját (vágjunk rá egy lukat). Tegyük egy akkora lábosba, amekkorában annyi vizet tudunk ráönteni, amennyi teljesen ellepi. Főzzük forrástól számított 25-30 percig. Erre azért van szükség, hogy a levelek megpuhuljanak, teljesen nyers állapotban nem tudnánk egészben lefejteni őket.

Vegyük ki a főzővízből, hagyjuk kihűlni. Ha már hozzá tudunk nyúlni szedjük leveleire, és vágjuk le a vastag rész tetejét minden egyes levélről.

A tölteléknek szánt darált húst fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. Adhatunk hozzá olajon megpirított 1-2 fej aprított vöröshagymát is.

Vegyünk a kezünkbe egy gombócnyi tölteléket (mennyiésége függ az aktuálisan használni kívánt levél méretétől) majd csomagoljuk be. Ezt én úgy szoktam csinálni, hogy egy hengert formálok a levélből a hús köré, majd a széleit visszadugom.

Azokat a leveleket, amiket nem tudunk a töltelékhez felhasználni (elszakadtak, vagy külső levélként nagyon megfőttek, vagy a belső pici  leveleket) aprítsuk fel. Ezeket a felaprított leveleket tegyük a lábos aljára (amiben az egész káposztát főztük ideális méretű lesz), majd erre helyezzük a töltelékeket. Daraboljuk el a füstölt húst, és osszuk el a töltelékek között. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd fedjük le egy fedővel, és főzzük a húst puhára. A főzési idő nagyban függ attól, hogy milyen fajta húsból készítjük, ezért azt javaslom, hogy készítsünk néhány töltelék méretű, de csupasz húsgombócot is, ezeket könnyebben ellenőrizhetjük, hogy megfőtt-e a becsomagolt töltelék is. Természetesen a főzővizet is sózzuk meg kissé.

Készítsünk az olajból és a lisztből rántást, a végén szórjuk meg bőségesen pirospaprikával. Öntsük az elkészült káposztához, keverjük össze, majd főzzük további 5-6 percig.

A kihűlt ételt akár le is fagyaszthatjuk, ha nincs időnk főzni az ünnepi készülődés közepette, csak előveszünk egy adagot, felengedjük, és ugyan fagyasztott, de házi ételt tehetünk a család asztalára.


Szeretem fehér kenyérrel enni, ezt azonban magam sütöm hozzá, mert a legtöbb bolti kenyérben van valamilyen tejszármazék.