Hozzávalók 12 darabhoz:
1/8 csésze golden szirup (pl Tesco-ban kapható a nemzetközi soron)**
1 evőkanál melasz (bioboltokban beszerezhető)*
3 evőkanál nyírfacukor
1/2 csésze mogyoróvaj (házi)
3/4 csésze apró szemű zabpehely
a csokibevonathoz:
1/4 csésze cukrozatlan kakaópor
1/4 csésze kókuszzsír
2 - 3 evőkanál méz
Keverjük össze egy lábosban, majd forraljuk fel az első három alapanyagot, és főzzük 1 percig (kevergesük, mert odaég !). vegyük le a tűzről, keverjük el benne a mogyoróvajat. Adjuk hozzá a zabpelyhet, és keverjük el alaposan, hogy a szirupos keverék minden szem zabpelyhet bevonjon.
Egy mini muffinforma mélyedéseibe nyomkodjunk be diónyi adagokat a masszából és igazgassuk laposra. Én minden egyes mélyedésbe 20 gr masszát tettem, így 12 darab kosárkát kaptam. Tegyük fél órára hűtőbe, vagy 5 percre mélyhűtőbe.
Közben készítsük el a mázat. Ehhez a hozzávalókat forraljuk össze, majd ezzel a forró keverékkel öntsük le (egy kanál segítségével) a formából kivett korongokat.
A csokimáz miatt tároljuk hűtőben a kosárkákat, és csak közvetlenül fogyasztás előtt vegyük őket elő.
* A melasz finom ízt ad a sütinek, ezen túlmenően rengeteg vasat is tartalmaz, ami miatt igencsak egészséges. Ha nem tudjuk beszerezni (mert ez azért nem mindig egyszerű) nyugodtan hagyjuk ki.
** A golden szirup helyett használhatunk mézet, a süti állaga ugyan olyan, az íze azonban más lesz.