Mézeskalács (tej és tojásmentes)


Lassan itt az ideje a mézeskalács készítésnek, hiszen az így készült sütemények állagának és ízének is jót tesz, ha áll egy keveset. Ha ezzel a tésztával dolgozunk az alapanyagok összegyúrása után pihentetés nélkül azonnal formázhatjuk, és már süthetjük is. Kihűlés után is puha marad, és még néhány hét elteltével is friss, ha műanyag dobozba zárva tároljuk. 


Hozzávalók:
125 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
125 gr finomliszt
50 gr zabpehelyliszt
150 gr méz 
100 gr cukor (nálam nyírfacukor) 
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1/2 teáskanál fahéj
50 gr margarin
30 ml növényi tej

Keverjük össze a száraz alapanyagokat, majd keverjük hozzá a margarin társaságában felmelegített mézet. Nem kell főzni a mézet, csak azért melegítjük meg, mert így kicsit folyékonyabbá válik, mint hidegen lenne, és könnyebb eldolgozni a többi alapanyaggal. Ha keverőgépet használunk minden mehet egyszerre a tálba.

Azonnal dolgozhatunk vele tovább - ha túlságosan megmelegítettük a mézet előfordulhat, hogy kicsit ragacsos lesz a tészta, ilyenkor tegyük hűtőbe 20-30 percre, csak utána nyújtsuk ki.

Nyújtsuk 4-5 mm vastagra, majd szaggassunk belőle kekszeket.

190 C-on 10-15 perc alatt megsül.