Ünnepi hangulatú torta mandulával, dióval, aszalt gyümölccsel, finom fűszerekkel. Egy ötlet karácsony estére...
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
A piskótához:
1/2 csésze liszt
1/2 csésze növényi tej
1/2 zacskó sütőpor
1 teáskanál vaníliás cukor
1/4 teáskanál fahéj
20 gr aprított dió
A marcipánhoz:
80 gr darált mandula
30 gr nyírfacukor
10 szem aszalt barack
20 gr aprított dió
A krémhez:
400 ml növényi tej
40 gr fehér liszt
40 gr keményítő
6 gr margarin
18 gr nyírfacukor
1 teáskanál melasz (elhagyható, nélküle világosabb lesz a krém)
A piskóta alapanyagait keverjük össze, majd egy 200 C-on süssük 15-20 perc alatt készre.
A marcipánhoz a mandulát daráljuk finomra, majd hasonlóan járjunk el a nyírfacukorral is. Kevés (apránként adagolt) vízzel gyúrjuk masszává (részletes leírás a marcipán készítésről itt). Aprítsuk pici kockákra a barackot és a diót is, majd gyúrjuk a marcipánhoz.
A krémhez keverjük össze a száraz alapanyagokat, majd adjuk hozzá a tej felét. A maradék tejet forraljuk fel a margarinnal együtt, és adjuk hozzá a tejes lisztes keveréket. Állandó keverés mellett sűrítsük be. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a melaszt, ha használunk.
A torta összeállításához használjunk keretet. Ha kapcsos tortaformában sütöttük, akkor a forma kerete tökéletes az összeállításhoz is, tegyük vissza a piskóta köré. Ha nincs keretünk 3-4 rétegnyi alufóliából készítsünk egyet, és azt helyezzük a piskóta köré.
A már kihűlt piskótán oszlassuk el a marcipánt, majd öntsük rá a még meleg pudingot. Miután szobahőmérsékletűre hűlt tegyük pár órára a hűtőbe fogyasztás előtt.