Habos kakaó (tej és tojásmentes)


A habos kakaóról egy középiskolás élményem jut eszembe. Talán másodikosok lehettünk, amikor előadtunk egy mesét a tanáraink gyerekeinek egy mikulás ünnepség keretein belül. Amikor a mesének vége lett a gyerekeket megvendégelték vajas kaláccsal és habos kakaóval. Emlékszem, mi is kaptunk a finomságokból. Azelőtt valahogy sohasem jutott eszembe, hogy a kakaót tejszínhabbal is fel lehetne dobni, talán utána sem ittam sokszor ebben a formában, amióta azonban tiltólistán vannak a tejtermékek gyakran eszembe jut az a decemberi délután... Állati tejszínhabbal nem ihatom többet, de ez a habos kakaó majdnem olyan finom, mint akkor volt. :-)

Hozzávalók egy főre:

200  ml növényi tej (nálam általában rizstej, de kókusztejjel sem lehet rossz...)
50 gr tejmentes étcsokoládé
cukor ízlés szerint

Olvasszuk fel gőz fölött (általában felteszem a tejet melegedni, és az ebből keletkező gőzben megolvasztom a csokoládét)- esetleg mikróban 20 másodpercenként megkeverve- a csokoládét , majd öntsünk hozzá fél deciliter meleg tejet, és egy habverővel keverjük csomómentesre.  Ez után mehet bele a többi forró tej is. Ha szeretnénk hozzá cukrot adni, akkor azt most tegyük meg, bár a rizstej magában is édeskés, az igazi forró csoki rajongók pedig cukor nélkül isszák, de ez ne zavarjon, kóstold meg, és ha kell bele cukor, tegyél bele. Barna cukortól nagyon finom lesz :-)

Öntsük bögrébe, és kanalazzunk rá habot.