Egészséges alapanyagokból készül, cukor nélkül, és még sütő sem kell hozzá. Tehát ez egy tejmentes, tojásmentes, cukormentes, gluténmentes és azt hiszem talán még paleo is J desszert. És ami a legfontosabb, nyami finoooooooooooooooooom J
Hozzávalók 6 db kosárhoz:
12 szem datolya
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál kókuszreszelék
1/2 bögre kesudió
2 teáskanál kókuszolaj
Hozzávalók a krémhez:
150 ml növényi tej (nálam rizstej)
1 púpos evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál méz
A kosárkák alapanyagait tegyük késes aprítógépbe, esetleg turmixgépbe, és aprítsuk össze. Darabos marad, a kesudió darabkák látszani fognak a végén is, de az nem baj. Ha nincs aprítógépünk, akkor mindent próbáljunk a lehető legapróbbra vagdosni egy késsel, az íze ugyan olyan finom lesz, de az állaga biztosan nem lesz a képen láthatóhoz hasonlatos.
A masszát kézzel nyomkodjuk formába olyan módon, hogy egy 4-5 mm vastag falú kosárkát kapjunk. Én ehhez szilikon formát használtam, ebből a mennyiségből 6 kosár lett.
A formát ez után tegyük kb 20 percre hűtőbe. A benne lévő kókuszolajnak köszönhetően szépen meg fog szilárdulni, a kókuszolaj ugyanis hidegen szilárd halmazállapotú. Ugyan ez nem mondható el a legtöbb más olajról, így ebben a receptben a kókuszolaj nem helyettesíthető más típusú zsiradékkal.
Ha a kosarak megszilárdultak borítsuk ki őket a formából. Nem használtam még ehhez mást, mint szilikon formát, talán mással is működik, de biztosan nem lehet belőle ilyen szépen kivenni az elkészült "héjakat".
Amíg a formák pihennek a hűtőben főzzük meg a krémet. Keverjük össze a keményítőt, kakaóport, mézet fél deciliter tejjel, a maradék tejet pedig tegyük fel főni. Ha már forr, adjuk hozzá a kakaós keveréket, és főzzük addig, amíg besűrűsödik. Egy habverővel célszerű kevergetni közben. Ha elkészült hűtsük le legalább szobahőmérsékletűre, de inkább hidegebbre. Ez mostanában villámgyorsan megoldható, ha az ember a még gőzölgő krémet kiteszi az ablakpárkányra lehűlni. Ha így teszünk, és két percenként átkeverjük pont ideális hőmérsékletűre hűl annyi idő alatt, amíg a kosárkák is dermednek a hűtőben. Nyáron előbb hűtsük a krémet szobahőmérsékletűre, majd tegyük be a hűtőbe fél órára.
Ha minden lehűlt, osszuk el a krémet a hat kosárban.
Bármilyen gyümölccsel díszíthetjük, amit szeretünk, én a mélyhűtőmben nyár óta várakozó zacsikból válogattam hozzá, némelyik kosárkába pedig banán is került, hiszen mégiscsak tél van...
Íme a banános verzió.
A kosárkák a kókuszolaj miatt szilárdak, ami pedig szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú, ebből következően ezt a desszertet egészen a fogyasztást megelőző pillanatokig hűtőben kell tárolni. Olyan gyorsan azért nem olvad, mint a fagyi, de majdnem...erre díszítés közben is vigyázzunk. Hat kosárkával lehet megfelelő tempóban dolgozni (értsd kapkodás nélkül), de ha nagyobb mennyiséget gyártunk egyszerre, akkor csak annyit vegyünk elő, amennyivel éppen ügyködünk, a többi a hűtőben várakozzon a sorára.