Hámán füle...Hámán táska...Hagyományos zsidó sütemény, melyet Purim ünnepére szokás készíteni. Nem egészen így, ahogyan én most megmutatom, de tej és tojásmentesítve is nagyon finom sütemény.
Hozzávalók:
350 gr rétesliszt
100 gr cukor (most ne használjunk nyírfacukrot)
1/2 csomag szárított élesztő
130 ml növényi tej
a töltelékhez:
mák, dió, lekvár ízlés szerint
(a képen szilvalekvárral)
Keverjük össze a száraz alapanyagokat, adjuk hozzá a nedveseket, és gyúrjunk / dagasszunk belőle ruganyos tésztát. Takarjuk le - mondjuk folpackkal - és tegyük 20-25 percre hűvös helyre.
Nyújtsuk ki 4-5 mm vastagra, szaggassunk belőle kőröket.
Csippentsük fel a kőrök széleit, és formázzunk kis "kosárkákat". Töltsük meg őket a választott töltelékkel. A képen szilvalekváros Hámán táskák készülnek.
Tegyük a megtöltött sütiket 20-25 percre hűtőbe, közben melegítsük elő a sütőt 200 C-ra. A hűtésre azért van szükség, mert hagyományosan tojással kellene megkenni a sütik szélét, amitől egyrészt szép színük lenne, de ami ennél talán fontosabb, összeragasztaná a széleket, amik így nem nyílnának szét a sütés végére. Mi nem kenhetjük be a sütiket, ezért jól lehűtjük őket. Ha így tesszük be a sütőbe a sütik külseje gyorsan megsül, és nincs ideje a melegtől szétnyílni.
A mi Hámánunk fülei haloványak maradnak ugyan, de ez az élvezeti értékükből semmit sem von le.