Hámán füle (tej és tojásmentes)


Hámán füle...Hámán táska...Hagyományos zsidó sütemény, melyet Purim ünnepére szokás készíteni. Nem egészen így, ahogyan én most megmutatom, de tej és tojásmentesítve is nagyon finom sütemény.

Hozzávalók:

350 gr rétesliszt
100 gr cukor (most ne használjunk nyírfacukrot)
1/2 csomag szárított élesztő
130 ml növényi tej

a töltelékhez:
mák, dió, lekvár ízlés szerint
(a képen szilvalekvárral)

Keverjük össze a száraz alapanyagokat, adjuk hozzá a nedveseket, és gyúrjunk / dagasszunk belőle ruganyos tésztát. Takarjuk le - mondjuk folpackkal - és tegyük 20-25 percre hűvös helyre.

Nyújtsuk ki 4-5 mm vastagra, szaggassunk belőle kőröket.


Csippentsük fel a kőrök széleit, és formázzunk kis "kosárkákat". Töltsük meg őket a választott töltelékkel. A képen szilvalekváros Hámán táskák készülnek.



Tegyük a megtöltött sütiket 20-25 percre hűtőbe, közben melegítsük elő a sütőt 200 C-ra. A hűtésre azért van szükség, mert hagyományosan tojással kellene megkenni a sütik szélét, amitől egyrészt szép színük lenne, de ami ennél talán fontosabb, összeragasztaná a széleket, amik így nem nyílnának szét a sütés végére. Mi nem kenhetjük be a sütiket, ezért jól lehűtjük őket. Ha így tesszük be a sütőbe  a sütik külseje gyorsan megsül, és nincs ideje a  melegtől szétnyílni.

A mi Hámánunk fülei haloványak maradnak ugyan, de ez az élvezeti értékükből semmit sem von le.