Pillecukor (tej és tojásmentes)


A pillecukor könnyen elkészíthető édesség, és mint mindig, össze sem vethető a bolti változat minőségével. Ha tojásfehérjével készítjük, habosabb lesz a végeredmény, de tojásmentes verzióban is készíthető, ezt is  megmutatom.

Hozzávalók:
250 ml víz
200 gr zselatin (por)
500 gr cukor
2 tojás fehérje
porcukor + keményítő

Vegyünk elő egy edényt, amiben a pillecukrot majd szárítani szeretnénk. Én ehhez egy 30x40 centiméteres tepsit szoktam használni. nagyon vékonyan kenjük ki olajjal, majd szórjuk meg keményítő és porcukor 1:1 arányú keverékével.

A víz felét tegyük fel főni a cukorral, és melegítsük addig, amíg 122 C-os nem lesz.

A víz másik felét forraljuk fel, majd keverjük el benne a zselatint csomómentesen.

Amikor a szirup már 105-110 C-os kezdjük el magas fokozaton felverni a tojásfehérjéket. 

Ha a szirup elérte a 122 C-os hőmérsékletet vegyük le a tűzről, keverjük el benne a zselatinos vizet (óvatosan, a szirup habos lesz, és "köpködni" fog, amikor beleöntjük), majd vegyük alacsony fokozatúra a habverőt, és vékony sugárban öntsük a szirupot a tojásfehérje habhoz. Ha az összes szirup benne van állítsuk ismét a legnagyobb fokozatra, és keverjük addig, amíg a tojásfehérje hab térfogata a többszörösére nő, a hőmérséklete kézmeleg lesz, és a habverőről lefolyik ugyan, de már csak nagyon lassan. Öntsük az előkészített formába, lapítsuk le a tetejét, és ezt is szórjuk meg a keményítős porcukorral. 2-3 órára tegyük félre. Ekkor borítsuk porcukrozott felületre, vágjuk tetszés szerinti alakokra, és minden oldalukat hempergessük meg porcukorban, hogy ne ragadjon. Ha ünnepi díszbe szeretnénk öltöztetni a pillecukrainkat porcukor helyett a tetejét még a formában szórjuk meg szórócukorral, majd miután felvágtuk az oldalait is szórócukorba mártogassuk porcukor helyett.

Hozzávalók a tojásmentes  verzióhoz:
150 gr zselatin
500 gr cukor
1 evőkanál méz
50 + 250 ml víz
porcukor + keményítő

A zselatint áztassuk be 50 ml vízbe, és hagyjuk legalább 3-4 percig magára. A maradék vízből és a cukorból a fentiekhez hasonlóan főzzünk szirupot.

Most nincs tojásfehérjénk, így egyszerűen a beáztatott zselatint kezdjük el habverővel verni, és közben folyamatosan, vékony sugárban öntsük hozzá a forró cukorszirupot.

A továbbiakban ugyan úgy járjunk el, mint a tojásfehérjés verziónál.