Tökfőzelék (tej és tojásmentes)




Hozzávalók:
gyalult tök
olaj
liszt
kapor
rizstej

A gyalult tököt (ha nem sikerül eleve ilyen formátumban beszereznem egyszerűen kockákra szoktam vágni, én magam nem szívesen állok  neki legyalulni) kevés olaj és só társaságában felteszem párolódni. A kevés olaj 3-4 evőkanálnyit jelent egy piacos zacskónyi tökhöz. Amikor már egy pici levet eresztett meghintem 4-5 evőkanálnyi liszttel, jelen esetben teljes kiőrlésű búzaliszttel, és ha sikerült csomómentesre elkevernem felöntöm annyi tejjel, amennyi még épp nem lepi el a tököt, az ugyanis a főzés során még levet fog ereszteni, amit csak további liszttel tudnánk kompenzálni, azt pedig nem szeretnénk. Ha nagyon besűrűsödne, mielőtt a tök megpuhul még mindig adhatunk hozzá kevés tejet.

Amikor a tök megpuhult megszórom apróra vágott friss kaporral, és el is zárom alatta a lángot. Szárított kapor használata esetén 1-2 percet még célszerű főzni.