Mikulás keksz a Mikulásnak (tej és részben tojásmentes)


Ez a keksz kivételesen úgy kerül fel (első alkalommal) a blogra, hogy még nincs nem volt készen. Összeállítottam, még november végén, mert nem voltam biztos benne, hogy mikulás előtt lesz-e időm ilyesmire, majd lefagyasztottam. December 5-én majd előveszem elővettem, megsütöm megsütöttem, és a csemetém reggel beviszi a suliba, hogy sütivel várhassák a Mikulást :-)
A mikulás sütik egyszerű linzertésztából készültek. A recept már fent van a blogon, szeretem ezt a tésztát, sok dolgot lehet belőle készíteni, és általában nem kell sokat dolgozni vele. Persze ez csak akkor igaz, ha nem Mikulásokat formáz belőle az ember lánya... 


Keverjünk össze 250 gr margarint 300 gr liszttel és 150 gr porcukorral. Ha fehér lisztet használunk egy kicsit több is kellhet hozzá, ha nagyon ragacsos adjunk hozzá még annyit, hogy csak épp egy kicsit ragadjon, majd tegyük 25-30 percre hűtőbe. 

A massza nagy részét szinezzük pirosra, egy kisebb részét hagyjuk "fehéren", és egy egészen keveset színezzünk feketére. Zselé állagú festéket használjunk.

A fenti kép szerint állítsuk össze a kekszeket. Ezt a tésztát szaggatás és nyújtás után általában azonnal lehet sütni, jelen esetben viszont annyit kell fogdosni, mire ilyen helyes kis mikulancsok lesznek, hogy nagyon puha ahhoz, hogy egyenesen a sütőbe tehessük, ezért olyan tepsire telepítsük őket, ami befér a hűtőbe, és hagyjuk ott pihenni őket 15-20 percig, mielőtt sütőbe tennénk.


Ha pár nappal korábban készítjük el, mint ahogy sütni szeretnénk, akkor egy vágódeszkán állítsuk össze őket, amit háztartási fóliával borítottunk be , és tegyük a fagyasztóba. Én gyakran csinálom ezt, amikor éppen van időm és kedvem is egy csomó  kekszet gyártok, lefagyasztom, amikor kemények egy zacsiba teszem őket és mennek vissza a fagyasztóba. Amikor megkívánjuk csak előveszek pár darabot, még fagyottan elrendezem a tepsiben, és ott hagyom kiengedni. Ez után úgy sütöm meg, mintha frissen formáztam volna. Most is így lesz majd.

Sütés után majd szépen feldíszítem egy kis tojásfehérje habbal. Terveim szerint majd valahogy így fognak kinézni: 

Megsültek, és ilyenek lettek feldíszítve:




eredeti ötlet itt

A Facebookon jogos megjegyzés született, hogy vajon miért van ennek a mikulásnak a szakálla tojásfehérjéből, ha ez egy tej és tojásmentes recept. Nos, jogos a felvetés, ez itt egy olyan recept, ami készülhet teljesen tojásmentesen, ekkor a díszítést fondatból kell csinálni. (így készíthetsz fondant) Ekkora mennyiségben, ami egy osztálynyi csemetének kellett nem játszottam fondant-al csak azért, hogy tojásmentes legyen, mert ahová került, ott egyetlen olyan gyerek sincs, aki ne enne tojást. Így kb 50 perc alatt végeztem, fondat-al talán egész nap sem tudtam volna befejezni. Ha van valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne gyorsan díszíteni tojásmentesen, annak sokan örülnénk :-) várjuk a megjegyzéseket. Azt hiszem, ha nekem tojás nélkül kellene ezt a receptet elkészítenem inkább kimaradna a fehér szakáll....vagy talán natúr színű tésztából csinálnám , de így kedvesebbek lettek...

1 megjegyzés: