Stollen (tej és tojásmentes)


Minden nemzetnek megvannak a maga ünnepi süteményei. Karácsonyra sok helyen készítenek aszalt gyümölcsöket tartalmazó kelt tésztákat, ki ne ismerné például az olasz panettone-t,  az angol karácsonyi pudingot, vagy a német stollen-t. Ez itt természetesen nem az eredeti recept alapján készült, hiszen ahhoz rengeteg vaj szükséges, de azért ez a vegán verzió is nagyon finom.

Hozzávalók:

1,5 (160 gr) csésze finomliszt + 5-6 evőkanálnyi
1/2 csésze langyos víz
3 evőkanál (50 gr)
2,5 dkg friss élesztő 
3 evőkanál cukor
1/2 teáskanál fahéj
1 csipet kardamom
1 csipet szegfűszeg
1 csipet só
1 bögrényi aszalt gyümölcs (mazsola, narancshéj,
 sárgabarack vagy bármi, amit szeretünk)
1/2 bögrényi dió

Az aszatlt gyümölcsöket aprítsuk fel, és áztassuk pár órára vízbe. Késsel aprítsuk fel a diót is, ez is mehet ázni.

Az élesztőt 3 evőkanál vízzel és a cukorral futtassuk fel, majd adjuk hozzá a gyümölcsök és a dió kivételével az összes hozzávalót, és dagasszuk 5-10 percig. Langyos helyen kelesszük a duplájára (kb 1 óra).

A beáztatott magokat és gyümölcsöket öntsük egy szűrőbe, és csepegtessük le. Szórjuk meg 5-6 evőkanálnyi liszttel és így, immár szárazon-lisztesen gyúrjuk a megkelt tésztába. 

Formázzuk meg a kalácsot, és tegyük hideg sütőbe. Kapcsoljuk 200 C- fokra, és 30 percig hagyjuk kelni-sülni. Ekkor nézzünk rá. Ha nagyon barnulna, takarjuk le. Süssük tűpróbáig.

A süteményben nagyon kevés cukor van, ezért bőségesen szórjuk meg porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése