Csokis keksz (tej és tojásmentes)


Csokis keksz sok kakaóval és kevés cukorral. A keksz maga nem túl édes, ezért cukros töltelék illik hozzá.

Hozzávalók kb 10 db töltött kekszhez:

80 gr liszt (fehér, teljes kiőrlésű vagy a kettő kombinációja)
25 gr cukrozatlan kakaópor
80 gr cukor (vagy nyírfacukor)
1/4 tk szódabikarbóna
50 gr kókusz olaj (vagy más semleges ízű növényi olaj)
1-2 evőkanál növényi tej, ha teljes kiőrlésű lisztet használunk

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az olajat. (hideg kókuszolaj esetén kicsit meg kell melegítenünk, hogy folyékony legyen)  Tegyük fél órára hűtőbe, majd formázzunk belőle egyforma nagyságú golyókat, és 200 C-on süssük 7-8 percig. Sütés közben kicsit lelapulnak majd, de nem folynak el, így elég 3-4 cm-es távolságra tenni őket egymástól a sütőlapra.

Tipp: úgy lesznek egyformák a kekszek, ha egyforma mennyiségű masszából gyúrjuk őket. Ha van digitális mérlegünk, akkor ezt könnyű kiviteleznünk. A képeken látható  kekszek 15 grammnyi masszából készültek.

Tölthetjük "vajrémmel"(60 gr margarin, 60 gr porcukor, 1 teáskanál vanília kivonat), de tehetünk bele mondjuk főzött pudingot is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése