Klasszikus zabpelyhes keksz egy kis karácsonyi csavarral.
Hozzávalók:
3 csésze zabpehely
1 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál méz (nálam akácméz)
3 evőkanál kókuszolaj (vagy más növényi olaj)
1 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 csészényi aprított aszalt gyümölcs (nálam arany mazsola, aszalt sárgabarack, aszalt szilva)
A zabpelyhet tegyük aprítógépbe vagy kávédarálóba, és kissé aprítsuk fel. Nem kell porrá őrölni, maradjanak benne nagyobb darabok is.
Ez után adjuk hozzá a többi alapanyagot is - az aszalványok kivételével. Keverjük alaposan össze, az aszalt gyümölcsöket csak a legvégén keverjük hozzá, és kissé keverjük el.
Formázzunk diónyi golyókat. A massza kicsit száraz, de azért tudunk belőle egy-egy nagyjából golyó alakú kekszet formázni, amit az ujjunkkal lapítsuk kissé le. Ha végképp nem tudjuk formázni, mert nagyon száraz a massza, adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi vizet, és próbáljuk újra.
200 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt átsülnek a kekszek. Amikor kivesszük őket a sütőből még nagyon lágyak és könnyen eltörnek vagy szétmorzsolódnak, ezért hagyjuk a sütőlapon kihűlni a kekszeket, csak akkor emeljük őket fel, amikor már szobahőmérsékletűek.
Ebből az adagból annyi keksz készül, amennyit egyszerre meg tudunk sütni egy a sütőhöz kapott tepsiben - sütőlemezen.
Szia! A csésze mekkora amivel kimérted az alapanyagokat?
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésEgy csésze 240 ml.
Szia!
VálaszTörlésEgy csésze 240 ml.