Gyömbéremberke pizza (tej és tojásmentes)


Karácsony előtti gyors vacsorák idejét éljük. Sok háztartásban kerül szerintem ilyen tájban pizza a vacsoraasztalra. Nem sok munka elkészíteni otthon sem, sokszor gyorsabban az asztalra kerülhet, ha magunk állítjuk össze a tésztáját, mintha a pizzafutárra várunk. És ha már úgyis otthon gyúrjuk, miért kellene kör alakúnak lennie? 
Hozzávalók a pizzához:

3/4 csésze langyos víz
1 teáskanál szárított élesztő
2 csésze finomliszt
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál növényi olaj

a paradicsomszószhoz:
250 ml sűrű paradicsomlé
1 evőkanál szárított bazsalikom
2 gerezd fokhagyma

A pizza alapanyagait keverjük össze, gyúrjuk 1-2 percet, majd olajozzunk meg a kezünket, és kenjük be a tésztagombóc külsejét olajjal. Tegyük 50 C-ra előmelegített sütőbe 6-7 percre.

Amíg a tészta pihen forraljuk fel a paradicsomlevet a bazsalikommal, és a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymával. Csak addig főzzük, amíg felforr, ez után már le is vehetjük a tűzhelyről. 

Reszeljünk növényi sajtot, és aprítsuk fel az összes feltétet, amit használni szeretnénk. A képen látható pizza sonkás-sajtos.

Vegyük elő a pizzatésztát, nyújtsuk fél cm vastagra, és vágjunk ki tetszőleges formákat - persze nyújthatjuk kör alakúra is :-) kenjük meg a szósszal, tegyük rá a kiválasztott feltéteket, szórjuk meg sajttal, és tegyük a sütőbe, amit időközben, amikor kivettük belőle a tésztát, 230 C-ra kapcsoltunk. Addig süssük, amíg a sajt elkezd pirulni. A növényi sajt nem olvad meg úgy, mint a tejből készült, ezét figyeljünk oda, nehogy megégjen. Annyi idő alatt, amíg a sajt megpirul a tészta is átsül.

Jó étvágyat hozzá !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése