Almás-diós korong (tej és tojásmentes)


Indul a karácsonyi sütiszezon :-) Akárcsak tavaly ilyenkor, most is ünnepi finomságok tömegével szeretnélek elárasztani benneteket. Kezdhetjük ? Az első decemberi bejegyzésben  alma és dió barátkozik igazi karácsonyi fűszerekkel.

Hozzávalók 35-40 koronghoz:


1/2 adag pitetészta

1 bögre darált dió
2-4 evőkanál porcukor (fehér, nád, xillit, eritritol, ahogy tetszik)
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 csipet kardamom (opcionális, keleti fűszerboltokban beszerezhető)

2 közepes méretű alma meghámozva, lereszelve

Pitetésztát vehetünk készen is. Talán még tej és tojás nélkül készítettet is, de biztos, hogy közelébe sem ér a házilag készített tésztának. Egyszerűen dobjunk bele minden alapanyagot egy keverőgépbe, (recept itt) vagy nagyon hideg kézzel, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a hozzávalókat.

Nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagra, és vágjunk belőle 8-9 cm átmérőjű köröket. Tegyünk egy kis halom reszelt almát a közepére, szórjunk rá egy teáskanálnyi cukros-fűszeres diót.


Nyomkodjuk össze a tésztakorong széleit.



Formázzunk belőle egy golyót.



Lapítsuk le, majd nyomjuk egy muffinforma mélyedéseibe.


Süssük 200 C-on körülbelül 20 percig.

3 megjegyzés:

  1. jajj ez mennyire jól néz ki!!!!! megcsináltam, és legalább olyan fincsi is :) gratulálok egyébként a blogodhoz, nagyon klassz dolgokra bukkantam itt :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Yazzidee ! Örülök, hogy bejött ! Én is nagyon szeretem ezt a receptet, nagyon sokszor megcsináltam már, itt a blogon is van néhány süti, aminél ezt a tésztát használtam. Szerintem sokszor csak egy jó ötlet kell, és lehet századszorra is használni a régi, jól bevált receptet :-)

    VálaszTörlés
  3. kedves Detty, csak most látom a válaszod, és megragadom az alkalmat, hogy leírjam: mennyire rácsodálkozom újra és újra a tésztád nagyszerűségére, miközben nem győzöm áldani a neved :)
    a karácsonyi menúben is helyet kapott most, és a vendégeim nem győztek ájuldozni, annyira ízlett nekik - ezúttal mascarponés-ananászos változatban készítettem el, valamivel nagyobb méretben, jó sok töltelékkel, és tényleg isteni lett - hála neked :)
    de most komolyan, ismertem én lényegében ezt a tésztát, csak a klasszik jeges vizes-kanál almaecetes változatban, ami külf. oldalakon paté briseé néven fut, és azt nagyon gyakran használtam mindenféle pitékhez, mert nem kell hozzá tojás, és így is tuti, de ez, hogy tejjel helyettesítsem a vizet, eszembe nem jutott volna, pedig annyira megváltoztatja a tészta jellegét és az ízét is! sokkal lágyabb lesz tőle, ami az édes tésztáknál nem kis hátrány;
    tényleg imádom, a családom dettó, szal köszönet még egyszer // jah, még annyit szoktam hekkelni rajta, hogy egy kanál tejfölt teszek a tésztához, mert ugye a tojást azt ált. ezzel szoktam kiváltani a linzertésztánál is, így ennél is bevetettem, csak olyan megszokásféléből ;)
    remélem jól telt a Karácsonyod, és boldog Új Évet kívánok az év első napján, üdv :)

    VálaszTörlés