Puncstorta (tej és tojásmentes)




Hozzávalók a piskótához ( 18 cm átmérőjű tortához):
250 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
250 gr finom liszt
80 gr margarin (LIGA)
400 ml rizstej
100 gr cukor
1 csomag sütőpor
2 evőkanál méz

Keverjünk össze minden alapanyagot, és öntsük két kerek tortaformába. 190 C-on 40-50 perc alatt süssük készre (tűpróba).

Amíg a piskóta sül, készítsük el a szirupot. Ehhez a következőkre lesz szükségünk:
200 gr cukor
150 ml víz
100 ml rum

baracklekvár a kenéshez

Keverjük össze az összes hozzávalót, forraljuk fel, majd főzzük 5-6 percig. Ez alatt a rum alkohol tartalma elpárolog, és csak a finom íz marad utána. Ha a szirup elkészül felezzük el. Az egyik feléhez keverjünk 1 evőkanál kakaóport, a másikhoz 2 evőkanál piros színű szörpöt, vagy például meggylevet. A lényeg, hogy piros legyen.

Ha a piskótalapok megsültek, hagyjuk őket szobahőmérsékletűre hűlni, majd vágjuk őket fel úgy, hogy az alsó szelet kb. 2 centiméter vastag legyen, a dudoros rész meg lesz, amekkora lesz...


Így kapunk két lapos piskóta korongot (képen balra), és két púpos piskótát. A lapos piskótákat kenjük meg baracklekvárral.


A púpos piskótákat pedig kézzel szaggassuk darabokra. a piskótadarabok felét forgassuk meg a piros színű cukorszirupban, a másik felét pedig a kakaós cukor szirupban.


Tegyük az egyik lekvárral megkent lapot egy tálra, majd osszuk el rajta - kicsit összekeverve - a kétféle színű, szukorszirupos piskótadarabkákat.


Borítsuk be a másik, szintén lekvárral megkent piskótával.


Takarjuk le egy réteg fóliával a tortát, tegyünk rá egy tányért, majd valami nehezéket, és tegyük legalább 5-6 órára hűtőbe.




Ez után egy újabb baracklekvár réteg következik, majd egy fondant réteg. Ehhez ugyan azt a masszát használhatjuk, mint amit a torták bevonásához is használunk, itt azonban elegendő egy réteget a tetejére tenni. Ha klasszikus puncstortát készítünk, akkor színezzük a fondant rózsaszínre, én azonban most fehéren hagytam, és inkább egy kis névnapi díszítést tettem rá.

Boldog névnapot Anna !