Pásztortarhonya (tej és tojásmentes)




Hozzávalók:
marha comb
tojásmentes tarhonya
burgonya
hagyma 
olaj
paprika, só, bors

Akárcsak a paprikás krumpli esetében itt sincsenek konkrét mennyiségek. Inkább csak azt szeretném megmutatni, hogy ez az étel is elkészíthető úgy, hogy a tej és tojásmentes diétára kényszerülők, vagy az ilyen diétát önként választók is ehessenek belőle - ha elkészítik maguknak :-)

Szóval: aprítsunk vöröshagymát, sózzuk meg, kezdjük el kevés olajon pirítani, ha már üveges, adjuk hozzá a felkockázott húst is, és pirítsuk tovább együtt. Amikor a húsdarabok színe mindenhol megváltozott már (kicsit kifehéredett), akkor adjunk hozzá egy kevés pirospaprikát, keverjük el, és azonnal öntsük fel egy kevés vízzel. Tényleg nagyon kevés kell, éppen csak annyi, hogy a paprika ne égjen le. Pirítani szeretnénk a húst, nem megfőzni. Szóval álljunk mellette, pirítgassuk, és néha adjunk hozzá egy kevés vizet, ha elfőtt.

Amíg a hús pirul (akár egy órára is szüksége lehet, hogy megpuhuljon), pirítsuk meg kevés olajon a tarhonyát. Tojásmentes tarhonyát eddig még csak SPAR-ban láttam, ott viszont állandóan kapható. Magyar termék, úgyhogy minden bizonnyal máshol is beszerezhető. Ennél a fajtánál különösen fontos, hogy alaposan megpirítsuk, egyébként menthetetlenül ragacsos lesz. Szóval annyi olajat adjunk hozzá, amennyitől minden szem olajos lesz, és álljunk mellette, kevergessük, nehogy leégjen. Addig pirítsuk, amíg halvány barna és barna közötti árnyalatokat nem látunk a tarhonyákon, majd zárjuk el a lángot, és tegyük félre.

Amikor a hús már puha, azaz gyakorlatilag van egy  marhapörköltünk adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott burgonyát és a megpirított tarhonyát is. Annyi vízre van szükségünk, amennyiben a tarhonya és a burgonya éppen megfő, de mire puhák lesznek nem marad belőle. Első körben öntsünk rá annyi vizet, hogy  éppen ellepjen mindent, ami a lábosban van, később önthetünk hozzá még, ha szükséges.