Meggyes macik és egy szakdolgozat (tej és tojásmentes, paleo, keto)


A meggyes macik az én műveim - természetesen, a szakdolgozatomon viszont már túl vagyok - szerencsére... :-) Viszont kaptam egy levelet egy sorstársunktól. akinek nagy szüksége lenne némi adatra allergénmentes termékekkel kapcsolatban, aki tud pár percet szánni erre emlékezzen vissza kicsit a saját szakdolgozatára - esetleg egy sima házi feladatra - és segítsen Mártának.

Íme a levél:

"Kedves Blogíró!
Nekem már több mint 5 éve tejfehérje allergiám van, ezért választottam szakdolgozatom témájául az allergénmentes termékek keresletét befolyásoló tényezők vizsgálatát (marketing mesterszakos vagyok a BCE-n). Nagy segítség lenne, ha a blogra kitennéd a kérdőívem, mert nagyon speciális a téma és nehéz elérni az érintetteket."

Én már kitöltöttem, most rajtatok a sor :-)

Persze szívem szerint kötözködnék kicsit, mert az, hogy "allergénmentes termék" azért elég nagy falat... A magam részéről csak alapanyagokat tudok beszerezni, és minden kész ételt a saját konyhámban előállítani, mert létezik ugyan laktózmentes termék a piacon, de teljesen tej és tejszármazék mentes késztermék viszonylag kevés, van gluténmentes péksütemény, de gabonamentes (paleo) kevés, ha mégis akkor van benne tojás.... Az pedig megint csak jó kérdés, hogy mennyivel drágább egy allergénmentes termék egy hagyományosnál ...? Ha "csak" tojásallergiád van és a durum tészta árát hasonlítod a "hagyományoshoz", akkor egészen más jön ki, mintha gluténérzékeny vagy, ugye... Szóval nehéz ez, de ha sokan kitöltitek biztosan kijön belőle valami hasznosítható, szóval rajta !

És akkor lássuk a mai receptet. Az alapötlet egy amerikai keto blogról származik (a keto sok tekintetben hasonlít a paleohoz, de nem esznek semmi feleslegeset csak azért, mert finom, csak ha sok-sok hasznos anyagot tartalmaz, és pl fogyasztanak bizonyos tejtermékeket is, de most nem ez a lényeg. Maradjunk annyiban, hogy ez egy egészséges, finom, paleo és keto elveknek is megfelelő étel, amit azért mértékkel érdemes fogyasztani, mert a kalória tartalma nem csekély... Egy egy ilyen maci kb 1 evőkanálnyi masszából készül.  Két maci elfogyasztása után simán végigcsinálok egy 60 perces pasikra szabott kettlebell edzést, ebből is látszik, hogy bőven ellát energiával, tehát leginkább edzés előtti turbósítónak ajánlom - esetleg egy-egy komolyabb túra alatt, ha úgy érzed nem bírd tovább, de a negyed kilós marhasültig  még hátra van vagy 10-20 km :-)

Hozzávalók:
1/2 bögre (120 ml) kókuszolaj
1 nagy marékriss - a befőtt minden évszakban kerülendő)
méz / nyírfacukor / eritrit ízlés szerint (nálam, és a keto elv szerint 1 evőkanál méz)

Turmixoljunk mindent össze, öntsük formákba, és tegyük néhány órára mélyhűtőbe. Ha megfagytak akkor is érdemes a fagyasztóban de legalább a hűtőben tartani őket, és csak közvetlenül fogyasztás előtt  elővenni a szükséges mennyiséget, de ha megdermedtek a formákban, akkor már be lehet zacsizni őket, és újabb finomságokat készíteni az így  megüresedett formákban. Persze ha nincs ilyen cuki maci formád, akkor egy egyszerű dobozban is megfagyaszthatod, csak figyelj arra, hogy kb. bon-bonnyi méretűre vágd őket - és próbálj 2-3 darabnál nem többet befalni egyszerre.

A kókuszolaj egyébként rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért egyes források szerint érdemes naponta fogyasztani belőle. Ez a finomság szerintem tökéletes eszköz ez meggy (mostanában fagyasztott, nyáron persze fen kötelesség teljesítésére :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése