Ezt a muffintésztát gyakran készítem. A fogyasztók körétől függően használok hozzá több-kevesebb teljes kiőrlésű lisztet is a finomliszt mellett. Ezzel a meggyes töltelékkel a legfinnyásabb közönség is megkajálja J a totálisan teljes kiőrlésű verziót J J J
Hozzávalók:
480 ml növényi tej*
70 ml olaj
345 gr teljes kiőrlésű búzaliszt**
200 gr finomítatlan nádcukor***
1 púpozott teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
300 gr fagyasztott meggy
2 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál finomítatlan nádcukor
250 gr tejmentes margarin (pl LIGA)
200 gr porcukor
Keverjük össze a száraz alapanyagokat, adjuk hozzá a nedveseket, majd ezzel is keverjük el. Ha a massza összeállt ne keverjük tovább, különben nehéz, ragacsos süteményt kapunk.
Kanalazzuk a masszát 12 muffinkapszliba, és 210 C-on kb 25 perc alatt süssük készre a sütiket. Vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.
Amíg a sütik sülnek a sütőben tegyük fel a meggyet 200 ml víz társaságában főni. Ha már forr, és a fagyott meggyszemek mind kiengedtek öntsük hozzá a keményítő és 3-4 evőkanálnyi víz keverékét. Ha a meggy nagyon savanyú még a keményítős keverék előtt adjunk hozzá ízlés szerint 1-2 evőkanál cukrot. Onnantól, hogy hozzáadtuk a meggyhez a keményítőt folyamatosan keverjük, néhány másodperc alatt az egész besűrűsödik. Ekkor zárjuk el alatta a lángot, és hagyjuk ezt is kihűlni.
Vájjuk ki a szobahőmérsékletűre hűlt muffinokat. Ezt egy egyszerű kés segítségével is megtehetjük, nekem azonban van ehhez egy célszerszámom, amivel sokkal könnyebb dolgom van. Íme:
Csak beleszúrom a muffin közepébe, elforgatom 360 fokban, kihúzom, és ott is van a luk a muffinomban. Szerintem klassz J Kanalazzunk a mélyedésekbe annyit a meggyes töltelékből, amennyi csak belefér.
A vajkrémhez keverjük habosra a margarint a cukorral. (ha a margarin kemény, tegyük pár másodpercre mikróba). Egy csillagcsőrrel felszerelt nyomózsák segítségével nyomjunk ki halmokat a muffinok tetejére, majd tegyünk a csúcsukra egy szem meggyet.
*, ** Ha kizárólag finomlisztet használunk akkor csak 360 ml tejre van szükség. Ha csak teljes kiőrlésű lisztet, akkor 480 ml növényi tej szükséges. Ha keverjük a kétféle lisztet, akkor valahol a két mennyiség között kell hozzá tejet is adnunk. A lényeg, hogy a tésztának olyannak kell lennie, mint egy sűrű galuska massza.
*** Most finomítatlan nádcukrot használtam, mert ez egy egészséges muffinnak indult. Azután tettem rá vajkrémet, és úgy már egyáltalán nem lehet ráfogni ezt a jelzőt, de kevesebb vajkrémmel is remekül működik....és úgy azért barátibb. A lényeg viszont, hogy ha finomított kristálycukrot használok, akkor is 200 grammot szoktam használni. A barna cukor azonban sokkal kevésbé édes, így ez a süti a vajkrém nélkül egy nem túl édes, igazi reform desszert.
Tipp: tehetünk a tetejére kókusztejszínt, a vajkrém helyett, és akkor sokkal kevesebb cukorral is megúszhatjuk. - nekem most ehhez volt kedvem, és időnként hallgatni kell a belső hangra is, nem igaz ?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése