A gyerekeim a padlizsánt kipiszkálták belőle, de azt is hozzátették, hogy a többi része akár minden nap jöhet. Most akkor ez siker, vagy sem ??? :-)
Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
1,5 csésze rizs
7-800 gr darált hús (nálam most pulyka)
150 gr tejmentes margarin
300 ml növényi tej (nálam most rizstej-szójatej keverék)
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 hámozott paradicsom
só, bors, paprika, kömény
5-6 evőkanál liszt
Előkészületek:
A rizst kevés olajon pirítsuk meg, majd másfélszeres mennyiségű vízben főzzük meg.
A Padlizsánt vágjuk szeletekre, rakjuk egymás mellé - mondjuk egy deszkára, és sózzuk meg. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd a keletkező nedvességet egy konyhai papírtörlő segítségével itassuk fel.
A megszárítgatott szeleteket olajon süssük meg. Mivel a padlizsán nagyon sok olajat képes magába szívni ezt én úgy szoktam csinálni, hogy öntök annyi olajat a serpenyőbe, hogy mindenhol 1 mm vastagon álljon benne, megsütőm a padlizsánok egyik felét, majd megöntözöm őket újabb adag olajjal, és úgy fordítom meg.
A hagymát vágjuk apró kockákra, pirítsuk meg kevés olajon, adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg őrölt köménnyel, és adjuk hozzá a paradicsomot is. Ha már levet eresztett mehet rá egy evőkanálnyi pirospaprika is. Főzzük-pároljuk puhára.
A besamellhez olvasszuk meg a margarint egy edényben, kissé pirítsuk meg benne a lisztet, majd öntsük fel a tejjel -közben egy habverővel kevergetve. Főzzük addig, amíg kissé besűrűsödik, de vigyázzunk, hogy azért folyékony maradjon. Le kell majd folynia a különböző rétegek között. Sózzuk, borsozzuk.
Összeállítás:
Tegyünk egy réteg rizst a sütőedény aljára -miután vékonyan kikentük olajjal, persze.
Erre jöhet egy réteg párolt darált hús.
Locsoljuk meg a besamellel. folytassuk a rétegezést addig, amíg tartanak a hozzávalók. Nekem még egy rétegben került rá minden. Az fontos, hogy a tetejére besamell kerüljön, ráadásul bőségesen.
200 C-os sütőben fél óra alatt összeállnak a rétegek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése