Hamis túrógombóc (tej és tojásmentes)


Ez a gombóc valójában kölesből készült, de az íze meglepően hasonlít a túróból készült társáéra. Ha nyírfacukorból (xillit) készült porcukrot használunk hozzá cukorbetegek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
200 gr köles
80 gr búzadara
30 gr cukor (nyírfacukor)
650 ml rizstej
1 citrom

tejmentes zsemlemorzsa
szója joghurt
porcukor (lehet nyírfacukor)

A kölest áztassuk be legalább egy éjszakára vízbe. Nálam ez a gyakorlatban általában 24 órát jelent, azaz egyik este beáztatom, majd másnap este munka után folytatom . Az áztatás végén még át is kell mosni a kölest, azaz addig öntsünk rá mindig tiszta vizet, amíg az öblítővíz teljesen tiszta nem lesz. Ekkor tegyük fel a rizstejben főni. Amikor a tejet már majdnem teljesen elfőtte (5-6 perc) adjuk hozzá a búzadarát és a cukrot is, majd főzzük még 1-2 percig, de most már ne mozduljunk mellőle, kevergessük folyamatosan, mert leég. Hagyjuk kihűlni. A kézmeleg masszába reszeljük bele a citrom héját, és facsarjuk bele a levét is.

A zsemlemorzsát egy edényben szárazon pirítsuk meg. A köleses masszából formáljunk golyókat (ha egyforma méretűeket szeretnénk akkor fagyiskanállal adagoljuk a masszát), majd hempergessük meg a zsemlemorzsában.

Öntsük le natúr szójajoghurttal, és szórjuk meg porcukorral.

Ebből a mennyiségből 20 gombóc lesz.