Házi almaszósz (tej és tojásmentes)


Az almaszószhoz nem kell semmi más, mint alma. Bármilyen típusú. Bármennyi. Kevesebb almából kevesebb almaszósz lesz, többől természetesen több. Érdemes nagyobb adagban készíteni, majd sterilizált üvegekbe tölteni, és későbbi felhasználásig a kamrapolcon tartani. 


Szóval vegyünk annyi almát, amennyi belefér a legnagyobb lábosunkba. Nálam ez egy 20 literes leveses fazék. Hámozzuk meg az almákat, vágjuk ki a magházat, és egészben (vagy ha a magház eltávolításához feldaraboltuk akkor darabokban) tegyük őket a lábosba. Öntsünk a lábosba annyi vizet, amennyi az alsó sor almát félig ellepi. Ennyi elég lesz ahhoz, hogy 3-4 kg alma megpárolódjon. 

Ha az almák megpuhultak (15-20 perc) egy botmixerrel pürésítsük őket. Forraljuk fel az almapépet, majd töltsük sterilizált üvegekbe. Csavarjuk rá a fedőt, majd pár percre fordítsuk az üvegeket fejjel lefelé. Ha hosszútávra szeretnénk eltenni az almaszószt, akkor tegyük a megtöltött üvegeket egy lábosba, töltsük fel annyi vízzel, hogy az üvegeket ellepje, majd forraljuk fel, és gyöngyöző vízben forraljuk 15 percig. Ha kihűlt mehet a kamrapolcra.

Önmagában is nagyon finom, (én például minden sütihez új üveget bontok fel, a maradékot pedig egyszerűen megeszem...) de sokféle süteményhez használhatjuk. Összetartja a süteményt, és a zsiradék nagy részét, vagy akár az egészet is helyettesíthetjük vele.

Készíthetünk vele almaszószos csokis sütit, vagy almaszószos palacsintát, esetleg csokis muffint. Vagy sokminden mást.