1 Havi menü terv _ a receptek (tej és tojásmentes)

Ez a bejegyzés az előző folytatása. Kérlek azt is nézd meg hasznos infókat találhatsz benne, és ha elolvastad már érteni fogod, hogy ez a bejegyzés miért úgy néz ki, ahogy :-)

Az adagok 2 felnőtt és 2 gyerek számára elegendőek.

Ha hozzám hasonlóan minden alapanyagot egyszerre szeretnél beszerezni, akkor a következőkre lesz szükséged:

20 db csirkeszárny
600 gr pulykamell egyben
1000 gr darált pulykamell
18 db csirkemell
14 szelet karaj
1,2 kg sertés comb
1,5 kg sertés oldalas
2,5 kg marha comb egyben
1,5 kg darált marha
0,5 kg füstölt sonka
14 szelet bacon

22 db sárgarépa (én 3 kg-ot vettem ebből pár szál maradt, azt megettük salátának)
4 db fehérrépa
4-5 centiméteres darab friss gyömbér
4 db kliforniai paprika
1 szárzeller
49 gerezd fokhagyma
13 db vöröshagyma (3 kg hagymát vettem)
800 gr csiperke gomba
20 db újburgonya
6 csomó petrezselyem
500 gr spenót
500 gr brokkoli


steak fűszerkeverék
bors
pirospaprika
őrölt kömény
oregano
fahéj
rozmaring
szegfűszeg
bazsalikom

250 ml narancslé
1 üveg barna sör
2 dl száraz fehér bor

11 evőkanál méz
barna cukor

5 doboz növényi tejszín
1 szójatejföl
2,25 csésze ketchup
3 evőkanál mustár
1,25 csésze szójaszósz
5 evőkanál Worcershire szósz
4 evőkanál szezámolaj
125 ml + 2 evőkanál  fehér borecet
1 evőkanál szezámmag

1 konzerv ananász
6 konzerv hámozott paradicsom
3 konzerv paradicsom püré
1 konzerv vesebab
1 konzerv fehérbab
1 üveg napon szárított paradicsom oliva olajban
1 üveg apró kapribogyó
1 nagy üveg olajbogyó
1 szardella konzerv
2 evőkanál liszt
7 evőkanál kukorica keményítő
1 csésze fagyasztott kukorica (500 gr-ot vettem)
3 csésze fagyasztott zöldborsó (500 gr-ot vettem)
3 evőkanál mustár
2 evőkanál szójaszósz
500 gr lencse
500 gr apró tészta


1. Lencsés tészta 

Ezt az ételt a tévében láttam, Buddy készítette aki egy olasz cukrász (Tortakirály c. műsor), de időnként 1-1 főzőműsort is összedob. A recept arányait nem jegyzeteltem le, úgyhogy itt most azt láthatjátok, ahogy én csináltam.

Hozzávalók:
500 gr lencse
4-5 sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
zöldség alaplé vagy víz
4-5 evőkanál vegán parmezán (recept később)
olaj

500 gr apró tészta

A vöröshagymát aprítsuk fel, pirítsuk halvány barnára (így szerintem sokkal ízletesebb, mintha csak üvegesre pirítanánk), adjuk hozzá a szeletekre vágott fokhagymát, a darabolt (hosszában félbe vágtam a répákat, majd felszeleteltem) sárgarépát is, sózzuk, keverjük össze, majd lefedve hagyjuk párolódni 4-5 percig. Adjuk hozzá a lencsét, öntsük fel az alaplével (éppen lepje el az alapanyagokat) és főzzük puhára a zöldségeket. Ha szükséges öntsünk még hozzá folyadékot a főzés során. Tálaláskor szórjuk meg parmezánnal.

2. Olajbogyós csirkemell

Hozzávalók:
2 csirkemell kockákra vágva
1 db 300 gr-o üvegnyi olajbogyó (magozott)
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál apró kapribogyó
200 ml alaplé

1 doboz növényi tejszín
1 evőkanál kukorica keményítő

Friss petrezselyem

Ha lassú főzőben készítjük az ételt, akkor az első 5 alapanyagot tegyük az edénybe, öntsük fel 200 ml alaplével, vagy vízzel, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, majd főzzük lassú fokozaton 8 órát lassú fokozaton, vagy 4 órát gyors fokozaton.

Ha az étel elkészült keverjük el a keményítőt a tejszínben, és adjuk az ételhez. Tegyük vissza az edény tetejét, és lassú fokozaton főzzük újabb fél órát, vagy

  1. ha olyan lassú főző edényünk van, amit a tűzhelyen is használhatunk, akkor keverjük a keményítős tejszínt az ételhez, majd forraljuk 1 percet, amíg besűrűsödik
  2. ha a lassú főző edényünk betétje nem tehető a tűzhelyre, akkor az étel egy részét - elsősorban a levét vegyük ki, és tegyük át egy kisebb lábosba. Ebbe keverjük a tejszínt, forraljuk fel, majd ha besűrűsödött vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a lassú főzőben maradt ételhez
Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.

Tűzhelyen elkészítve 
Pirítsuk meg az apró kockákra vágott vöröshagymát. A halvány barna hagymához adjuk hozzá a fokhagymát és a felaprított húst. Kevergetve pirítsuk addig, amíg a húsdarabok mindegyike szépen megpirul. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk hozzá 200 ml folyadékot, és főzzük 10 percet. Adjuk hozzá az olajbogyót és a kapribogyót is, főzzük újabb 5-6 percet. Sűrítsük a keményítővel elkevert tejszínnel.



Narancsos csirke


Hozzávalók:
2 csirkemell felkockázva
4 db sárgarépa
1 db kaliforniai paprika (bármilyen színű jó  lesz, de a piros vagy a zöld jobban mutat a kész ételben)
3 gerezd fokhagyma pépesítve

250 ml narancslé

Tegyünk minden alapanyagot a lassú főzőbe. Alacsony fokozaton 8 óra, magas fokozaton 4 óra a főzési idő. Tűzhelyen elkészítve az alapanyagokat pirítsuk meg, mielőtt felöntenénk a narancslével, majd főzzünk mindent puhára.

Ha az alapanyagokat lefagyasztjuk, akkor minden mehet a zacsiba a narancslé kivételével. Ha félő, hogy elfogy a beszerzett narancslé, mielőtt ehhez az ételhez felhasználnánk, akkor a megfelelő mennyiséget egy külön edényben fagyasszuk le, majd így tegyük a többi alapanyagot tartalmazó zacsiba, és gyorsan tegyük vissza a mélyhűtőbe.

Oldalas

Ez a legegyszerűbb recept - mármint az alapanyagokat tekintve.
Hozzávalók:
1-1,5 kg oldalas
só, bors, kömény, fokhagyma

Daraboljuk fel az oldalas, fűszerezzük, majd zacskózzuk be, és így tegyük a fagyasztóba. Elvileg a lassú főzőben is elkészíthető, de azt hiszem én ezt inkább a sütőben sütöm majd meg, kb 1,5 óra alatt 200 fokon.


Mediterrán marharagu

Hozzávalók:
1 kg marha (mondjuk comb, hátszín) felkockázva
10 gerezd fokhagyma egészben
1 nagy fej vöröshagyma
500 gr gomba félbevágva
1 ág friss rozmaring
250 ml alaplé vagy víz
1 konzerv hámozott paradicsom
1 kis konzerv paradicsom püré

1 csokor petrezselyem

Pirítsuk meg kevés olajon a felkockázott marhahúst, majd tegyük félre. Pirítsuk meg a gombát is, majd tegyük félre. A vöröshagymát is pirítani kell természetesen, de ezt már egyszerre megtettük az előkészítés során. Ha az így előkészített alapanyagok kihűltek mehetnek a zacsiba a többi hozzávalóval együtt, hogy azután lefagyasszuk őket.

A főzés napján minden mehet a lassú főzőbe. Alacsony fokozaton 10 óra, magas fokozaton 6 óra a főzési idő.

Brokkolis marha


Hozzávalók:
0,5 kg marhahús felkockázva
2 gerezd fokhagyma
125 ml szójaszósz
2 teáskanál szezámolaj
500 gr brokkoli

A marhát pirítsuk meg, ha kihűlt, a többi hozzávalóval együtt meget a mélyhűtő zacsiba.

Alacsony fokozaton 10 óra, magas fokozaton 6 óra a főzési idő.


Olaszos pulykamell


Hozzávalók:
600 gr pulykamell felcsíkozva
6 szelet bacon
100 ml száraz fehér bor
1 evőkanál barna nádcukor
2 evőkanál fehér borecet
1 üveg olajban eltett napon szárított paradicsom
1 konzerv szardella


Alulra kerüljön a bacon, rá a szardella és a paradicsom, a harmadik réteg a hús, majd öntsük rá a többi hozzávalót.

Alacsony fokozaton 8 óra, magas fokozaton 4 óra a főzési idő.


Édes - savanyú csirke


Hozzávalók:
2 db csirkemell felkockázva
4 db sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál méz
125 ml ketchup
125 ml szójaszósz
100 ml víz

A víz kivételével minden alapanyag mehet a mélyhűtőzacsiba, majd a főzés napján a vízzel együtt a lassúfőzőbe.

Alacsony fokozaton 8 óra, magas fokozaton 4 óra a főzési idő.


Stroganoff


Hozzávalók:
6 szelet sertés karaj
4 gerezd fokhagyma
1 nagy vöröshagyma
300 gr csiperke gomba szeletelve
2 evőkanál Worcestershire szósz

200 ml víz vagy alaplé

1 doboz növényi tejszín
1 evőkanál kukorica keményítő
1 csomag petrezselyem

Az első 5 alapanyag mehet a mélyhűtőzacsiba, majd a főzés napján a lassúfőzőbe (a kettő között pedig természetesen a mélyhűtőbe, de olyan unalmas ezt mindig leírni...).

Lassú fokozaton 8 óra, alacsony fokozaton 4 óra a főzési idő. Amikor a hús elkészült az olivás csirkénél leírtak szerint sűrítsük be, majd tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.


Hawaii csirke


Hozzávalók:
2 csirkemell felkockázva
1 kaliforniai paprika (a piros vagy a zöld jól mutat az ételben)
1 nagy vöröshagyma felkockázva
1 konzerv darabolt ananász

250 ml víz vagy alaplé

Szokás szerint minden mehet a mélyhűtőzacsiba, mélyhűtőbe majd a lassúfőzőbe. Az ananász maradhat konzerv álllapotban :-) a főzés napjáig, amennyiben biztonságban van a kamrában. Nálunk van rá esély, hogy elfogyna, ami alapesetben nem baj, de ha a főzés napján egy ananász konzerv miatt kell kocsiba ülnöm és elmennem a boltba (vagy sétálnom 1,5 órát...) akkor az egész előre tervezés mit sem ér, így én ezt is beletettem a mélyhűtésre kerülő alapanyagok közé.

Alacsony fokozaton 8 óra, lassú fokozaton 4 óra a főzési idő.


Füstölt sonka újburgonyával


Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
500 gr füstölt sonka
500 gr újburgonya
500 gr brokkoli

250 ml víz
1 doboz növényi tejszín

A felkockázott sonkát pirítsuk meg kevés olajon, ha kihűlt mehet a mélyhűtőzacsiba a burgonyával és a brokkolival együtt.

Főzéskor hozzáadhatjuk a vizt, és a növényi tejszínt is. Alacsony fokozaton 8 óra, magas fokozaton 4 óra a főzési idő.

Paradicsomos húsgombóc


Hozzávalók:
500 gr darált pulykamell
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál barna cukor
3 hámozott paradicsom konzerv
1 evőkanál oregáno
2 evőkanál szárított bazsalikom vagy 8-10 frisslevél

1 csokor petrezselyem

A darált húst fűszerezzük sóval, borssal, és gyúrjunk belőle golyókat. Rakjuk szépen sorba egymás mellé a golyókat egy tálcán, és tegyük a mélyhűtőbe. Ha megfagytak már berakhatjuk őket egy zacskóba.

A főzés napján botmixerrel, vagy turmixban pépesítsük a konzerv paradicsomot. Nem kell teljesen egyneműre, kisebb darabok azért maradhatnak benne. Öntsük a lassú főzőbe, keverjük bele a fűszereket, majd ültessük bele a húsgombócokat.

Alacsony fokozaton 8 óra, magas fokozaton 4 óra a főzési idő.


Baconos csirke

Hozzávalók:
2 csirkemell
8 szelet bacon
100 ml csirke alaplé

1 szójatejföl

A csirkemelleket vágjuk 8 csíkra. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Minden csíkot csavarjunk bele egy szelet bacon-be, majd kevés olajon egy serpenyőben pirítsuk meg. Ha kihűlt lefagyaszthatjuk.

A főzés napján tegyük a lassúfőzőbe, öntsük alá az alaplevet (itt most annyira kevés fűszert használunk, hogy fontos lenne, hogy valóban enyhén sózott alaplevet használjunk és ne vizet. Ha ez végképp nem kivitelezhető, akkor adjunk 1-2 evőkanál természetes, szárított zöldségekből álló fűszerkeveréket a vízbe.

Alacsony hőmérsékleten 6 óra, magas hőmérsékleten 3 óra a főzési idő. Tálalás előtt vegyük ki a léből a csirkét, keverjük el benne a tejfölt, majd rakjuk vissza a húst a mártásba. Most nem szükséges keményítőt használni a sűrítéshez.


Fűszeres marha

Hozzávalók:
1 kg marhahús felkockázva
2 db kaliforniai paprika (piros, sárga vagy zöld)
1 nagy vöröshagyma felkockázva
4 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika
2 evőkanál Worcershire szósz
1 konzerv hámozott paradicsom
2 evőkanál liszt
1 evőkanál steak fűszerkeverék

A felcsíkozott húst fűszerezzük, és forgassuk meg a lisztben. Így pirítsuk meg, majd ha kihűlt, a többi hozzávalóval együtt Mehet a mélyhűtőzacsiba, majd a mélyhűtőbe. A paradicsomot persze ráérünk a főzés napján az edény aljába tenni.

Alacsony fokozaton 10 óra, magas fokozaton 5 óra a főzési idő.

Csirke chili

Hozzávalók:
2 csirkemell nagyon apró kockákra vágva.
2 gerezd fokhagyma felaprítva
2 nagy fej vöröshagyma felkockázva
1 evőkanál oregáno
2 teáskanál őrölt kömény
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál méz
1 konzerv vesebab
1 konzerv fehér bab
1 csésze fagyasztott kukorica
1/2 csésze mustár
2 evőkanál szójaszósz

250 ml víz vagy alaplé
1 konzerv hámozott paradicsom

1 csokor petrezselyem

Minden alapanyagot tegyünk a fagyasztózacskóba. A konzerveket persze ráérünk a főzés napján a többi alapanyaghoz keverni.

Alacsony hőmérsékleten 8 óra, magas hőmérsékleten 4 óra a főzési idő. Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemmel.


Sörben sült csirke

Hozzávalók:
2 csirkemell szeletekre vágva
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál oregano, só ízlés szerint

300 ml barna sör
2 evőkanál kukorica keményítő

A csirkemell a fokhagyma és a fűszerek társaságában mehet a mélyhűtőbe. A főzés napján adjuk hozzá a sört. Alacsony fokozaton 8 órát, magas fokozaton 4 órát kell főzni. A végén 2 evőkanál keményítőt 4-6 evőkanál folyadékban keverjük el, majd sűrítsük be vele a húst körülvevő folyadékot. Lásd. olivás csirke a lap tetején.


Zöldborsós csirke


Hozzávalók:
2 csirkemell
1 nagy vöröshagyma
450 gr fagyasztott zöldborsó

200 ml alaplé

1 doboz növényi tejszín
1 evőkanál kukorica keményítő

Az első 3 hozzávaló fagyasztható. A főzés napján adjunk hozzá 200 ml csirke alaplevet. A főzési idő alacsony fokozaton 8 óra, magas fokozaton 4 óra. Amikor elkészült az olivás csirkénél leírt módon sűrítsük be .

Spenótos húsgombóc

Hozzávalók:
500 gr darált pulykamell
3 gerezd fokhagyma összezúzva
1 nagy vöröshagyma lereszelve
500 gr spenót
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál oregáno
2 evőkanál oliva olaj

2 konzerv hámozott paradicsom
50 ml víz

VAGY

300 ml csirke alaplé
1 doboz növényi tejszín

VAGY

500 ml csirke alaplé
3 sárgarépa
1 fehérrépa



Az oliva olajon pároljuk meg a spenótot, majd egy éles késsel aprítsuk fel. Keverjük össze a hússal, fokhagymával, vöröshagymával és a fűszerekkel. Gyúrjunk belőle golyókat, majd egy tálcára helyezve őket fagyasszuk meg.Ha megkeményedtek már betehetjük őket egy zacskóba.

A húsgolyókat ezután sokféle módon elkészíthetjük. Megfőzhetjük paradicsomban, tejszínes mártásban, de levesbetétként is használhatjuk.

Sloppy joe


Hozzávalók:
500 gr darált marha
1 szárzeller
3 gerezd fokhagyma
1 nagy vöröshagyma
2 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál barna cukor
60 ml ketchup
1/2 konzerv hámozott paradicsom

Pirítsuk meg a vöröshagymát (ha nincs már kész pirított hagymánk), majd a húst is. Hűtsük le, és a többi hozzávalóval együtt tegyük mélyhűtőzacsiba, majd a mélyhűtőbe.

Alacsony fokozaton 8 óra, magas fokozaton 4 óra a főzési idő.

Szezámos-gyömbéres csirke


Hozzávalók:
2 csirkemell
4 sárgarépa
2 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál méz
60 ml szójaszósz
2 teáskanál szezámolaj

100 ml víz

1 evőkanál szezámmag

Az első 7 alapanyagot lefagyaszthatjuk. A főzés napján adjuk hozzá a folyadékot. Alacsony fokozaton 8 óra, magas fokozaton 4 óra a főzési idő.

Ha az étel elkészült öntsük át egy serpenyőbe - ha a lassú főző edény betétje nem tehető közvetlenül a tűzhelyre- és forraljuk el a főzés során keletkezett folyadékot.

Tálaláskor szórjuk meg pirított szezámmaggal.


Mézes-mustáros sertésragu


Hozzávalók:
600 gr sertés comb csíkokra vágva
2 nagy vöröshagyma
3 evőkanál méz
3 evőkanál méz

1 doboz növényi tejszín
100 ml alaplé vagy víz

Az első 4 alapanyag lefagyasztható. A főzés napján adjuk hozzá az alaplevet és a tejszínt. Alacsony hőmérsékleten 8 óra, magas hőmérsékleten 4 óra a főzési idő.

Borsós - répás sertésragu

Hozzávalók:
600 gr sertés comb apró kockákra vágva
6 sárgarépa
4 fehérrépa
3 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
8 szem újburgonya
200 gr zöldborsó

500 ml víz

2 evőkanál kukorica keményítő

1 csomó petrezselyem

Az utolsó 3 alapanyag kivételével minden alapanyag fagyasztható. A főzés napján a víz társaságában tegyünk mindent a lassú főző edénybe. Alacsony fokozaton 8 óra, magas fokozaton 4 óra a főzési idő.

A főzés végén a kukorica keményítőt keverjük el 6-8 evőkanálnyi főzőlével, és sűrítsük be vele az ételt. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.

Toszkán csirke



Hozzávalók:
2 csirkemell szeletekre vágva
1 reáskanál só
1 teáskanál bors
1 teáskanál oregano
1 teáskanál kakukkfű
1 nagy fej vöröshagyma
1 konzerv hámozott paradicsom
1 konzerv fehér bab
1 teáskanál cukor

1csomó petrezselyem

Minden alapanyag fagyasztható. A konzerveket persze nem muszáj lefagyasztani, de ha valamiért fontos, hogy minden szükséges alapanyag egy helyen legyen, akkor megtehetjük.

Magas hőmérsékleten 8 óra, alacsony hőmérsékleten 4 óra alatt készül el.

A recept elkészültéről itt olvashatsz.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése