Muffintorta virágcserépben sütve (tej és tojásmentes)


Valaki azt kérdezte egy fórumon, hogy lehet-e igazi szülinapi tortát készíteni tej és tojásmentesen. Miért ne lehetne ? Sőt, még csak a hagyományos(an egyszerű) formákhoz sem kell ragaszkodnunk,  akkor sem, ha nincsenek több ezer forintba kerülő hiper-szuper sütőformáink. Némi leleményesség, és egy kis türelem azért kell hozzá. No és egy virágcserép, persze...
Hozzávalók a "piskótához":

350 gr finomliszt
200 gr cukor
1 csomag sütőpor
360 ml növényi tej
70 ml növényi olaj

Hozzávalók a vajkrémhez:
200 gr szeder (vagy más bogyós gyümölcs) átpaszírozva
3 evőkanál kristálycukor
1 zacskó pudingpor (a Dr Oetker tejmentes)
250 gr tejmentes margarin (LIGA)
3 púpozott evőkanál porcukor
400 ml növényi tej

A piskóta száraz hozzávalóit alaposan keverjük el egymással, majd adjuk hozzá a nedves hozzávalókat is, és keverjük addig, amíg a tészta összeáll. Ne keverjük túl, mert nehéz lesz a kész sütemény.

Vegyünk egy tiszta, cserépből készült virágcserepet. Béleljük ki sütőpapírral (egy kör az aljára, és egy csík az oldalára), majd öntsük bele a masszát. 



Ez a mennyiség egy 14 centiméter magas, és felül 14 cm átmérőjű cseréphez elegendő.190 fokon süssük 1,5 órán át úgy, hogy kb fél óra elteltével alufóliával lefedjük a tetejét, hogy ne égjen meg. 



Közben 200 ml növényi tejet forraljunk fel. A pudingport és a kristálycukrot keverjük el a maradék 200 ml tejjel, adjuk a forrásban lévő tejhez, és sűrítsük be. Adjuk hozzá a gyümölcspürét, és hagyjuk kihűlni. Ez után  keverjük habosra a margarint, ezt a legkönnyebben egy keverőgéppel tehetjük meg, de kézi habverő is megteszi, majd kanalanként adjuk hozzá a gyümölcspürével elkevert pudingot. Ha a krém már egynemű, keverjük hozzá a porcukrot is.

Ha a sütemény átsült vegyük ki a sütőből, majd 10 perc pihentetés után borítsuk ki a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni. 

Igazítsuk formára. A képen látható tortánál 8 centiméter magasan húztam egy vonalat körben, az e vonal feletti részből alakítottam ki a muffin tetején a "habos" részt.




A tortát akár rétegekre is vághatjuk, a rétegek közé kenve a krémet, de úgy egyrészt elcsúsznak az arányok, másrészt sokkal nehezebb lenne később fondannal bevonni, így megkönnyíthetjük a munkánkat, ha inkább a torta belsejét vágjuk ki, és oda töltsük a krémet.




A torta külsejét is kenjük be a vajkrémmel.



A formázás során levágott piskóta darabokat gyúrjuk össze kevés vajkrémmel, ebből alakíthatjuk a muffin "habos" részét. A formázás végén ezt a részt is kenjük le vajkrémmel.



Készítsünk egy adag cukormasszát. A felénél kicsit kevesebbet színezzünk zöldre, ebből lesz a muffin alja, a massza maradékát egyenlőre hagyjuk fehéren, és készítsük el a muffin "habos" részét. Ezt utólag fessük kékre.



Díszítsük utólagos festéssel (a képen látható tora Air Brush-al készült, de ecsettel is megoldható, bár kétség kívül nehezebb), és díszítsük szórócukorral, hogy igazi muffinnak nézzen ki. 




4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Próbáltam megcsinálni ezt a tortát.. szülinapomra. Olyan óriási kudarc lett, közvetlenül a répamuffin receptből próbált torta után, hogy megkérdezem, van-e ötleted, mitől.
    Minden mérce szerint kimérve, csak sima kerek tortaformában kezdtem sütni, dupla adagot. 190 fokon, ahogy írtad.. tippre másfél óra nem elég így neki, hát nem is volt akkor még készen, de 2 óra múlva sem. 3 órán át sütöttem, és ugyanúgy jártam vele, mint az előzővel: a külseje ropogósra sült (letakartam alufóliával a végén), a belseje pedig főzelék lett! Komolyan. Kétféle receptből mindkettő ugyanígy szar lett. A répatorta 2 órán át sült. A sütőm whirlpool, elektromos, alsó-fölső lángon sütöttem. Ennyire még soha nem rontottam el egy kaját sem, az összes többi recepted eddig sikerült. A fiam sárkányos tortát kért szülinapjára, de ezek után nem merek hozzáfogni. Szerinted, mi volt a hiba?

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Tanácsot kérnék tőled. Ezt a tortát próbáltam a szülinapomra elkészíteni (a répamuffinból készült első kudarc után). Dupla adagból csináltam, pontosan mérve, 3 órán át sütöttem 190 fokon. Mindkét kísérletnél ugyanaz lett a végeredmény. Az elején szépen felemelkedett, sült, a közepe végig nyers maradt. A végén a külseje ropogós, kemény kéreg lett, a belseje pedig főzelék! Egy trutymó. Komolyan.
    A két sütinél más lisztet használtam (tönköly fehér, ill. finomliszt), rizsitalt, és nem kevertem őket sokáig. Mi lehetett a probléma? A fiam sárkányos tortát kért a szülinapjára, de két ilyen borzalmas kudarc után nem merek belekezdeni. Van ötleted?

    VálaszTörlés
  3. Szia !

    Nagyon sajnálom, hogy ilyen rossz tapasztalataid vannak ezzel a recepttel. Különösen mert nekem ez a kedvencem, rengeteget használom. Ezzel készült pl a Lego Ninjago-s torta is itt a blogon. Nem igazán tudom mi lehetett a baj. Az biztos, hogy ha növeled a mennyiséget, és vastag / magas formát sütsz belőle, akkor nehezebben sül át. Próbáld meg esetleg vékonyabb rétegben sütni - a sárkány sok-sok vékony rétegből készült :-) Semmiképpen ne add fel, a recept szerintem jól működik, neked is sikerülnie kell :-) Ezeknél a vegán piskótáknál különösen igaz, hogy érdemes a rétegeket külön-külön egyesével megsütni inkább, és nem egy vastag réteget sütni, majd azt feldarabolni. Ennél a receptnél a képek tanúsága szereint én persze látványosan nem ezt csináltam, de az egy biztosabb módszer :-)

    Örülnék, ha kipróbálnád így is, és beszámolnál róla, hoyg hogyamn sikerült:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Amikor írtam a két elkeseredett levelemet is neked (azért kétszer, mert hiába nézegettem, nem jelentek meg :), nem is láttam, hogy válaszoltál. Letörtem akkor, nem is próbáltam újra, egy kakaós piskóta van, ami tojás nélkül működik, egy másik recept alapján, de "fehéren" azt sem tudtam összehozni. Tegnap viszont kipróbáltam a váras tortádnál írt piskóta recepted és nagyon meglepődtem. A sütőporból csak egy kanállal tettem bele, meg fél kanál szódabikarbónát, plusz egy kanál almaecetet - biztos, ami tuti, azt írták azzal lép reakcióba -, és megsütöttem 190 fokon. Megsült. A szélei viszont ropogósak lettek, de a belseje isteni finom. Nem morzsálódott, nem esett szét atomjaira, igazi piskóta színe és íze lett. Meg fogom próbálni még egyszer, alacsonyabb hőfokon, hogy ne égjen meg, remélem sikerül.
      Hozzá kell tegyem, hogy a linzer recepted viszont szuper! Most csináltam ünnepi alkalomra egy héttel az esemény előtt 5 féle formát, mind más ízű lesz majd. :)

      Törlés