Mag kenyér (tej és tojásmentes)


Vajon mitől áll össze egy kenyér, amiben sem élesztő, sem liszt ? 
Ez egy olyan recept, amiben nyugodtan kicserélhetünk pár alapanyagot, akkor is működik, csak az a fontos, hogy minden magot valami hasonlóra cseréljünk, és tartsuk meg az arányokat. Egyetlen fix alapanyag van csak benne, a kenyér lelke ugyanis az utifű maghéj. Ettől áll össze.

Hozzávalók: 
1 csésze (140 gr) napraforgó / tökmag
1/2 csésze (90 gr) lenmag
1/2 csésze (70  gr) mandula / törökmogyoró / dió
1, 5 csésze (150 gr) zabpehely / rozspehely / vagy más hasonló
4 evőkanál utifű maghéj
1 teáskanál só
1 evőkanál méz (candidások ezt hagyják ki)
3 evőkanál kókuszolaj / oliva olaj / más olaj
350 ml víz

Vegyünk egy szilikon formát (jelen esetben lényeges, hogy szilikonból legyen). Öntsük bele az össze száraz hozzávalót, és keverjük alaposan össze.

Keverjük össze az összes nedves hozzávalót, és szintén alaposan keverjük össze, majd öntsük a magok tetejére. Keverjük el, hogy minden mag nedves legyen, és egyenletesen álljon a vízben, majd simítsuk le a tetejét. Hagyjuk állni legalább 2 órát, de akár egy egész napot is, ilyenkor azonban tegyük hűtőbe. Két óra elteltével a kenyerünk már gyakorlatilag összeáll, azaz ha a szilikon forma szélét elhúzzuk, akkor a massza már megáll, a formából kiborítani azonban még nem tudjuk. 

Tegyük 200 C-ra előmelegített sütőbe, 40 percre. Vegyük ki a sütőből, majd a formából is, és fejjel elfelé tegyük vissza a sütőbe. Ekkor már megáll, így simán a sütő rácsára is tehetjük. Süssük további 40  percet.

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágnánk, bár ez tényleg a legnehezebb része a dolognak. Főleg első alkalommal. Isteni illatok szállnak fel belőle ugyanis :-) De legyünk türelmesek, tényleg. Simán szeletelés után is fogyasztható, de szerintem finomabb, ha közvetlenül a fogyasztás előtt kenyérpirítóban megpirítjuk egy kicsit. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése