Mag kenyér humusszal és sült paprikával (tej és tojásmentes)


Nem, nem tévedés, ez itt nem egy magos kenyér, hanem egy mag kenyér. Egyáltalán nincs benne liszt, kizárólag magok, így gluténmentes is, sőt, semmiféle élesztőt sem tartalmaz, így akár kandidások számára is tökéletes. Jajj, a legfontosabbat majdnem elfelejtettem, FINOM !!!

A képen látható szendvicseken humusz és sült paprika van. A sült paprika elkészítése nagyon egyszerű. Persze ha van otthon oliva olajban eltett sült paprikánk, akkor egyszerűen vegyünk elő egye-két szeletet az üvegből, csöpögtessük le, és és fektessük a humusszal megkent kenyérre. Ha nem gondoskodtunk ilyesmiről nyár végén, akkor most vegyünk a boltban 1-2 kápia paprikát. Mossuk meg, grillezzük addig, amíg feketére ég a külseje, majd hámozzuk meg. Nem kell rá semmiféle fűszer, mehet egyenesen a szendvicsre.


A humuszt vehetünk készen a boltban, azok is nagyon finomak, de ez a blog ugye arról szól - akárcsak az én ételekhez való hozzáállásom -, hogy amit csak tudunk készítsünk el magunk, és ne használjunk semmiféle tartósítószert. Ennek jegyében nézzük hogyan is tudunk humuszt csinálni otthon.

Hozzávalók a humuszhoz:

2 csésze csicseriborsó (4-5 órára vízbe áztatva, majd puhára főzve)
1 evőkanál tahini (recept lent)
2 evőkanál frissen facsart citromlé
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál oliva olaj

Csicseri borsó kapható konzervben is. Ha ilyet  használunk, akkor nem kell áztatni, főzni, egyszerűen csak le kell önteni a levét, és már használható is. Persze lehet benne egy csomó olyan anyag, amire nem feltétlenül vágyunk, így én inkább száraz csicserit szoktam venni, mert bár lassabban készül el, sokkal több munka nincs vele, mint a konzerv verzióval, és biztosan nem tartalmaz semmiféle tartósítószert. Szóval, vegyünk két csészényi százar csicserit, éztassuk 4-5 órára, vagy egy éjszakára vízbe (tovább is benne maradhat, de akkor tartsuk hűtőben), majd főzzük puhára. Szűrjük le.

Adjuk hozzá a többi alapanyagot, és turmixban, aprítógépben, vagy egy botmixer segítségével pürésítsük az egészet. Kész is.

Tahinit is vehetünk készen, de sokkal drágább, mintha mi csináljuk, és ez sem egy bonyolult ügy. 

Hozzávalók a tahinihez:

1 csésze fehér szezámmag
1/4 csésze oliva olaj

Pirítsuk meg egy száraz serpenyőben a szezámmagot. Keverjük össze az olajjal, és pürésítsük.

Kenyér recept hamarosan :-)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése