Eperhabtorta (tej és tojásmentes)



Ha valaki saját gyártású tortával szeretne meglepni a szülinapomon ne keresgéljen tovább ! Megtalálta az általam világ legjobb epertortájának minősített kreációt. És még csak sokat sem kell dolgozni vele. Nos ? :-)

Hozzávalók a torta alaphoz:

3 bögre zabpehely
6 evőkanál barna cukor
100 gr tejmentes margarin (LIGA)

a töltelékhez:
500 gr eper
2 pohár szójajoghurt
ízlés szerint cukor
6 lap zselatin

A zabpelyhet a cukorral tegyük aprítógépbe, és aprítsuk finom morzsává. Én teljes magból készült zabpehelyből készítettem, aprítógép hiányában csináljuk finom, aprószemű zabpehelyből és porcukorból. Nem kell lisztet csinálni belőle, apróbb darabkák maradhatnak benne. Keverjük hozzá a vajat. Kicsit morzsalékos lesz a massza, ez nem baj. Akkor jó, ha egy keveset a tenyerünkbe véve össze tudjuk úgy nyomkodni, hogy ne essen morzsákra, de nem követelmény, hogy szabályos golyót tudjunk gyúrni belőle. Ha a megadott mennyiségű margarinnal ez nem menne, akkor adjunk hozzá még 1-2 evőkanálnyi margarint, esetleg növényi tejet.

Nyomkodjuk a masszát egy kivehető aljú formába (ez fontos, mert egyébként nem fogjuk tudni kivenni az elkészült tortaalapot a formából. Ez ugyanis nem lesz annyira stabil, mintha mondjuk linzertésztából készítenénk, cserébe viszont sokkal egészségesebb és szerintem finomabb is).


A képen látható, hogy a sütés előtt a morzsa alap kicsit tényleg morzsás, de összenyomkodva azért összeáll.

10-12 perc alatt 190 C-on süssük meg a keksz alapot. Ha elkészült hűtsük le, és vegyük le a forma oldalát.




Közben tisztítsuk meg az epret, tegyük turmixba a joghurttal és a cukorral együtt, és készítsünk belőle eperpürét. Személy szerint én nem szeretem, ha darabos, ezért simára turmioxoltam, de akár hagyhatunk benne nagyobb darabokat is. 

A zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe 3-4 percre. Vegyünk ki egy keveset az eperpüréből, tegyük egy kis lábosba, adjuk hozzá a kinyomkodott zselatin lapokat, és melegítsük addig, amíg a zselatin feloldódik. Forralni nem szabad, de nincs is rá szükség, a lapok hamar feloldódnak. Folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen. A zselatinos pürét adjuk a többihez, keverjük össze, majd öntsük az egészet a megsült, és szobahőmérsékletűre hűlt tortaalapba.

Tegyük pár órára hűtőbe, és kész is.




5 megjegyzés:

  1. Szia! Nemrég fedeztem fel a blogodat és nagyon tetszik!!! Hajrá-hajrá, csak így tovább!! :) :) Csak egy megjegyzésem lenne: miért nem csinálsz hozzá facebook oldalt? Oda mindig feltehetnéd az új posztot is, vagy bármi mást, sokkal több követőd lenne és ineraktívabb is lenne! :)
    Szép napot! :) :) Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérésed számomra parancs :-)

      www.facebook.com/pages/Teljes-élet-tej-és-tojás-nélkül/501041269920439?ref=hl

      Amint látod azonban nem mutat link a blogról a facebook oldalra. Ennek nagyon egyszerű oka van, számtalan leírást elolvastam, mégsem tudom megcsinálni. Szóval ha Neked, vagy bárki másnak van egy kis ideje és persze indíttatása segíteni nekem ebben nagyon hálás lennék érte. Hogy hű maradjak a blog szelleméhez mondjuk sütivel fizetnék érte - részleteket megbeszélhetjük e-mailben :-)

      Törlés
  2. Tökéletes tavaszi sütemény. :)

    VálaszTörlés
  3. sziasztok!
    13 éves vagyok és megcsináltam ezt a tortát anyukámnak szülinapjára. mindenki imádta:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anna!

      Klassz vagy, Anyukád biztosan nagyon büszke rád ! :)

      Törlés