Gesztenyelisztes palacsinta (tej és gluténmentes, tojásmentes opcióval )


Az egyik kedven reggelim. Régebben általában házi nutellával, vagy saját barack lekvárral ettem, a gyerekek többnyire egyszerűen kakaóval  megszórva, de amióta felfedeztem magamnak a krémes kókuszjoghurtot, azóta egyértelműen ez a nyerő. 

A joghurton pedig ismét a saját gyártmányú feketecseresznyés meggy lekvárom. Ez is olyan típusú reggeli, ami után az ebéd a következő étkezés, nincs szükség tízóraira.

Hozzávalók a palacsintához:

  • 3/4 csésze gesztenyeliszt
  • 1/4 csésze tápióka liszt
  • 2 evőkanál eritrit
  • 1 tojás (vagy 1 evőkanál kávédarálóban ledarált chia mag 3 evőkanál vízbe áztatva amíg magába szívja azt - pár perc)
  • 1 teáskanál sütőpor (nálam gluténmentes)
  • kevés víz
Verjük habbá a tojás fehérjét, ha azt használunk. A többi alapanyagot keverjük össze, adjunk hozzá annyi vizet, hogy minden alapanyag átnedvesedjen. Ez után keverjük hozzá a felvert tojáshabot. További nedvesség hozzáadása nélkül így egy sűrű palacsintatésztát kell így kapnunk. Ha túl sűrűnek találjuk adhatunk hozzá még egy kevés vizet.

Ha tojás nélkül készítjük, akkor egyszerűen hagyjuk ki a tojásfehérje felverését, viszont kávédarálóban őröljük meg a chia magot és keverjük össze 3 evőkanál vízzel. Ha magába szívta a vizet hozzákeverhetjük a többi hozzávalóhoz. Ha így készítjük a palacsintát, annyi vizet öntsünk ebben a fázisban az alapanyagokhoz, hogy sűrű palacsinta tészta állagú masszát kapjunk. 

Ha nincs otthon chia magunk, de tojást sem szeretnénk, vagy szabad használnunk, akkor egyszerűen hagyjuk ki a receptből. Tojás és chia nélkül is finom, csupán a végeredmény egy kicsit tömörebb lesz. Évekig így készítettem magam is, csak azóta használok hozzá tojást, amióta ez már lekerült a tiltólistámról. 

Süssünk apró, vastag palacsintákat a masszából.

Kenjük meg bármivel, amivel szeretnénk, én itt  bolti kókuszjoghurtot tettem rá, és egy kis lekvárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése