Chloe Coscarelli díjnyertes narancsos - csokis muffinja (tej és tojásmentes)


A Cupcake War című műsorról már itt írtam. Ez a muffin is tagja volt annak a négyesnek, ami igazi ismertséget hozott Chloénak.
Hozzávalók a muffinhoz:

1,5 csésze finomliszt
1 csésze cukor
1/2 csésze cukroztalan kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
3/4  csésze narancslé
1/2 csésze növényi olaj*
1 teáskanál almaecet
1 teáskanál vanília kivonat
1 narancs héja

Hozzávalók a vajkrémhez:
1/2 csésze tejmentes margarin
1,5 csésze porcukor
2 evőkanál narancslé
1 teáskanál narancs kivonat (elhagyható)

Hozzávalók a csokimázhoz:
1 csésze tejmentes csokoládé**
1/4 csésze konzerv kókusztej jól felkeverve kimérés előtt ***
2 evőkanál növényi olaj
1 teáskanál narancs kivonat (elhagyható)

Hozzávalók a cukrozott narancshéjhez: ****
1 narancs
1 1/3 csésze víz
3/4 csésze cukor

Kezdjük a narancshéj elkészítésével. Hámozzuk meg a narancsot úgy, hogy a fehér részt a lehető legnagyobb mértékben eltávolítjuk a héjról. 1/2 csésze vízben tegyük fel főni a felcsíkozott héjat, és hagyjuk 5 percig forrni. Öntsük le róla  a vizet, csepegtessük  le, majd tegyük vissza az edénybe, őntsünk rá 1/2 csésze friss vizet, és ismételjük meg az előbbieket. Minderre azért van szükség, hogy elvegyük a narancshéj kesernyés ízét.

A maradék 1/3 csésze vizet forraljuk fel 1/4 csésze cukorral, tegyük bele a héjakat, és forraljuk addig, amíg a víz elpárolog. Ekkor tegyük a héjakat sütőpapírra, és hagyjuk kb. 10 percig száradni, majd forgassuk meg a maradék cukorban. Tegyük félre. 

A muffinhoz keverjük alaposan össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a nedveseket is, és ezzel is dolgozzuk össze, de nem keverjük túl, mert nehéz lesz tőle a kész sütemény. Ha éppen összeállt a massza már mehet is a papírkapszlikba. 12 darab normál méretű muffin lesz belőle.

A vajkrém alapanyagait keverjük össze, tegyük félre.

A csokimázhoz tegyük a csokoládét egy mikrózható edénybe, keverjük hozzá a kókusztejet, és fél perces intervallumokban melegítsük addig, amíg a csokoládé fel nem oldódik. Fél percenként vegyük ki, és keverjük át. Ha ez megvan, mehet hozzá az olaj, és a vanília kivonat.

Ha a muffinok megsültek (17-20 perc), és ki is hűltek, akkor egy habzsák segítségével töltsük meg őket a vajkrémmel. A muffin elég laza szerkezetű ahhoz, hogy ne kelljen lukat vágni bele a megtöltéshez, egyszerűen nyomjuk a habzsák fém "csőrét" a muffinba, és nyomjunk 1-2 teáskanálnyi krémet a süti közepébe. Ez után fordítsuk fejjel lefelé a muffinokat, és mártsuk bele őket a csokimázba. Helyezzük el a még meleg csokibevonat tetején a narancshéj csíkokat, és készen is vagyunk.

Fent az eredeti leírás fordítását láthatjátok. Kicsit változtattam a recepten, és nem egészen így csináltam, ennek pedig pusztán praktikus okai voltak, és nem nagyon befolyásolták az ízhatást. Íme a változtatások..

* növényi olaj: A receptben repce olaj szerepel, de nekem nem volt, így oliva olajat használtam - nem extra szűz verziót persze

** 1 csésze tejmentes csokoládé: A recept félédes csokilencsét ír, de Magyarországon ilyennel még nem találkoztam tejmentes verzióban. Étcsoki lencse kapható ugyan tejmentes, de sokkal egyszerűbb 70 %-os étcsokit használni az én viszonyaim között, így ezt tettem. Egy táblás csokiból viszont nehezen mérnék ki 1 csészényit, így egyszerűen 1 tábla csokit vettem, ami 100 gr, és negyed ennyi, azaz 25 gr felkevert konzerv kókusztejet használtam hozzá.

*** felkevert konzerv kókusztej: Konzerv, mert ez sokkal zsírosabb, és sűrűbb, mint a más kiszerelésben kapható kókusztejek (pl papír dobozban), és most nem érdemes kókusztejport sem használni, mert nem a kókusztej ízére, hanem az állagára van szükségünk. Felkeverni pedig azért kell alaposan a kimérés előtt, mert  a sűrű réteg a konzerv tetejére "ül ki", ami felettébb hasznos, ha kókusztejszín habot szeretnénk, most azonban nem jönne jól.

**** cukrozott narancshéj: A receptben szerepel, hogy hogyan készült az eredeti formátumú cukrozott narancshéj, én azonban komoly felhalmozott készletekkel rendelkezem ilyesmiből a kamrámban, ezért most ehhez nyúltam, és nem készítettem újabb adagot. Az én verzióm úgy készül, hogy a narancsszezon elején, amikor nagy mennyiségben fogy nálunk ez a gyümölcs, akkor kifejezetten szép, sérülésmentes, vastag héjú gyümölcsöt vásárolok, lehetőleg bioboltban, hogy vegyszermentes legyen a gyümölcs héja. A szokásos módon meghámozom a narancsokat, a gyümölcsöt megesszük, a héjdarabokról pedig levágom a fehér részt, a narancssárga vékonyka réteget pedig apró kockákra vágom. Napokig áztatom hideg vízben, esténként mindig átmosom a héjakat, és tiszta vízre cserélem a látványosan narancssárga áztatóvizet. Amikor már átlátszó vizet találok a héjakon (3-4 nap), akkor készítek egy cukorszirupot, ami 1 rész vízből és 1 rész narancshéjból áll. Ebben forralom fel a héj kockákat, és főzöm 10-15 percig, majd üvegekbe töltöm fejjel lefelé állítom, és ha kihűlt megy a kamrapolcra. Csokis sütikbe nagyon finom, de például remek narancsos kalácsot lehet készíteni belőle, ehhez egyszerűen gyúrok egy kalácsmasszát, és a dagasztás végén teszek hozzá kevés, vagy ízlés szerint rengeteg :-) narancshéjat, majd hagyom a szokásos módon megkelni. 


Eredeti recept fényképpel itt.


Muffinok, amiket már elkészítettem Chloé versenyműveiből:


Narancsos-csokis muffin




1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Szeretnék gratulálni a bloghoz.
    Én is azonos témában osztom meg a nagyközönséggel a receptjeimet.
    Örömmel látom, hogy más is olyan lelkesen próbálkozik mint én. :)
    További jó főzőcskézést! :)

    VálaszTörlés